Izvor: RTS, 14.Jul.2020, 17:44

Peskov: Zadovoljni smo izjavama iz Turske o Aja Sofiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da, i posle ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju - do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti - izgled tog zdanja neće biti izmenjen i da će ono biti dostupno svima.
"To je unutrašnje pitanje Republike Turske, i mi u njega ne možemo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mešamo. Za nas je važno da Aja Sofija ostane ista onakva kao što je sada, kao deo svetske kulturne baštine na listi Uneska, i da joj svi koji dođu u Tursku – turisti ili bilo ko drugi – imaju otvoren pristup", rekao je Peskov novinarima.

"Čuli smo izjave svojih kolega i turskog predsednika (Redžepa Tajipa Erdoana) u kojima oni obaveštavaju da će Aja Sofija pre svega biti sačuvana i da će pristup njoj biti otvoren, i zadovljni smo time", kazao je zvaničnik Kremlja, ističući da Aja Sofija ima dubok sakralni značaj za sve pravoslavne hrišćane.
Aja Sofija je izgrađena u doba Vizantije i 916 godina je bila hrišćanska pravoslavna crkva. Posle pada Carigrada u ruke Osmanlija 1453. godine, pretvorena je u džamiju, da bi po osnivanju Turske Republike, odlukom sekularne vlade Kemal-paše Ataturka 1934. godine postala muzej.
Kako podseća Tas, Državni savet Turske poništio je odredbu kojom je Aja Sofiji svojevremeno dodeljen status muzeja, a Erdogan je potpisao uredbu kojom se muslimanima dozvoljava da se mole u tom zdanju, koje sada ima status džamije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peskov: Zadovoljni smo izjavama iz Turske o Aja Sofiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da, i posle ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju - do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti - izgled tog zdanja neće biti izmenjen i da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Peskov: Važno da Aja Sofija ostane deo kulturnog nasleđa Unesko-a

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2020, 10:32

Pozicija zvanične Ankare da će Aja Sofija biti očuvana kao spomenik Unesko i da će pristup njoj moći da imaju svi koji to požele u Moskvi je primljena sa zadovoljstvom, kaže portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.. On je na taj način odgovorio na pitanje novinara da je ruskog predsednika...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.