Pad turske lire, Erdogan poziva građane da prodaju zlato i dolare

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad turske lire, Erdogan poziva građane da prodaju zlato i dolare

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane da menjanju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom "nacionalnom bitkom" protiv ekonomskih neprijatelja.

Lira, koja je ove godine izgubila trećinu vrednosti, pala je nakon Erdoganove izjave na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrednost u odnosu na dan ranije.

"Dolar ne može da blokira naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << put. Ne brinite", rekao je Erdogan okupljenima u gradu Bajburt na severoistoku zemlje.

"Ipak, još jednom poručujem odavde da ako neko ima dolar ili zlato pod svojim jastukom treba da ode u naše banke i zameni ih za lire. To je nacionalna, domaća bitka. To će biti odgovor mog naroda onima koji vode ekonomski rat protiv nas", naglasio je turski predsednik.

Kako navori Rojters, lira je pala zbog Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.

"Turska je suočena sa veštačkom finansijskom nestabilnošću", rekao je Erdogan i poručio da ljudi ne bi trebalo da obraćaju veliku pažnju na cene na valutnim tržištima, već da se fokusiraju na "širu sliku".

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.