POTPUNA OBNOVA OSMANSKOG CARSTVA DO 2050. GODINE? Otkriveni planovi Turske, šta Putin misli o tome? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2021, 18:23

POTPUNA OBNOVA OSMANSKOG CARSTVA DO 2050. GODINE? Otkriveni planovi Turske, šta Putin misli o tome? (VIDEO)

Ambiciozni planovi Turske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nedavno obećao da će poslati Tursku na Mesec do 2023. godine, nastavlja da govori o svojim teritorijalnim ambicijama kroz turske medije. Nedavno je TV kanal TRT1 prikazao mapu teritorija koje će Turska obuhvatiti do 2050. godine.

To uključuje velike delove Bliskog Istoka, Balkana i Rusije. Ankara posebno razmatra da zauzme veći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << deo severne Afrike, Arabijsko poluostrvo, Kavkaz, uključujući Azerbejdžan i Jermeniju, jug Rusije i delove Balkana, uključujući Grčku.

Turska je često pokazivala ambiciju ka političkom i ideološkom uticaju na navedene teritorije. Ankara možda nema nameru da osvaja te teritorije, ali da želi da ostvari politički uticaj na njih, to je sigurno.

Ne smemo smetnuti sa uma da je Turska velika politička, trgovinska i vojna sila, koja se može podičiti izuzetno dobrim demografskim potencijalom, dok su zemlje Balkana u opadanju po poslednjem pitanju.

Grčka je možda i najozbiljnije shvatila opasnost koja preti od ekspanzionističke politike Turske, zato daje veliki novac za naoružanje, posebno za mornaricu.

Ankara je već izvršila tri invazije u Siriji gde ima stacionirane trupe koje pomažu tamošnjim militantima u održavanju pobunjeničkih teritorija van domašaja i uticaja Damaska.

U Iraku je Turska više puta intervenisala protiv kurdskih elemenata PKK-a uz negodovanje Bagdada. U toj zemlji čak ima vojne punktove i manje vojne baze sa ciljem sprečavanja i neutralisanja "kurdskog terorizma".

U Libiji je Ankara otvoreno podržala kako verbalno, tako i sporazumno i vojno, međunarodno priznatu vladu GNA u Tripoliju, koja je u sukobu sa snagama Kalife Haftara koji predvodi LNA.

Video snimak na kome se javno putem televizije u Turskoj promoviše obnova Osmanskog carstva možete pogledati OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.