Otvoren najveći aerodrom na svetu, više od 50 zvaničnika u Istanbulu

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren najveći aerodrom na svetu, više od 50 zvaničnika u Istanbulu

U Istanbulu je svečano otvoren novi aerodrom, projektovan kao najveći na svetu. Otvaranju su prisustvovali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i veliki broj državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Aerodrom se otvara na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.
Ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prisustvuje više od 50 stranih zvaničnika iz dvadesetak zemalja, među kojima su lideri Makedonije, Moldavije, Pakistana, Sudana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Konga, Slovenije, Gruzije, Irana, Velike Britanije, turski političari sa Kipra.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je među brojnim uglednim gostima pozdravio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je danas doputovao u Istanbul. U delegaciji je bila i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
"Danas slavimo otvaranje jednog od najvećih aerodroma na svetu, koji počinje sa radom, imamo ugledne goste iz cele Turske, ali i sveta", rekao je Erdogan.
Istakao je da je Istanbul "dragulj" između dva mora i da će sa novim aerodromom postati važan regionalni hab i čvorište avio-saobraćaja u tom delu sveta.
"Ovo je sjajan projekat za našu zemlju, ali i primer za druge projekte u budućnosti. Mi nismo izgradili ovako veliki aerodrom samo za našu zemlju, već i za ceo svet", naglasio je predsednik Turske.
Za praćenje događaja je akreditovano čak 800 predstavnika medija iz celog sveta.
Istanbul je sa svojih oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi po veličini grad u svetu.
Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored "Ataturka" i "Sabihe Gekčen", treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.
Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, i kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom na svetu.
Tri puta veći od frankfurtskog aerodroma
Predsednik Turske je najavio da će novi istanbulski aerodrom, koji je danas otvoren nakon prve faze izgradnje, biti potpuno gotov, sa svim sadržajima, do 2028. godine.
"Ovaj aerodrom će nastaviti da se širi u narednih deset godina i do 2028. biće gotove sve četiri faze projekta i svi dodatni sadržaji", rekao je Erdogan.
Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje.

Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.
Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine, kada će aerodrom sa šest odvojenih pista kapaciteta 500 aviona moći godišnje da primi 200 miliona putnika. Imaće i 70.000 parking mesta.
Aerodrom će se prostirati na površini od 7.659 hektara, što je oko 76 kvadratnih kilometara i imaće šest uzletnih i sletnih pista i tri puta će biti veći od frankfurtskog aerodroma.
Projekat je realizovan kroz koncesioni model izgradnja–upravljanje–prenos na 25 godina i obezbediće Vladi Turske prihod od 26 milijardi evra.

Aerodrom je sagradio konzorcijum sastavljen od pet izvođača: Limak, Kolin, Čengiz, Mapa i Kalion.
Imaće ukupno 1,5 miliona metara kvadratnih zatvorenog prostora.
Novi istanbulski aerodrom će imati i najveći svetski trgovinski kompleks bez carine. Prodajni kompleks sa 53.000 kvadratnih metara sastoji se od šest delova, uključujući prodavnice luksuznih brendova.
Aerodrom je unutra ukrašen u turskom stilu i ima kontrolni toranj u obliku cveta lale.
Putnici će moći da koriste mobilne aplikacije i onlajn servise.
Sama zgrada je energetski efikasna i ima visokotehnološki sistem obezbeđenja.
Četiri faze izgradnje 
U prvoj fazi je napravljen glavni terminal u zgradi na aerodromu od 1,3 miliona kvadrata, za 90 miliona putnika godišnje.
Zatim druga zgrada sa terminalom od 170.000 kvadrata, 88 "fingera" za pristajanje aviona, jedna garaža za 12.000 vozila, dve zasebne piste, osam paralelnih staza za pristup aviona, četiri miliona kvadrata za avione i tri tehnička bloka.
Takođe, toranj kontrole leta, VIP salon, terminali za teret i opštu avijaciju i ostale službe: bolnica, sobe za molitvu, kongresni centar, hoteli...

U drugoj fazi biće izgrađena još jedna pista i tri paralelne staze za pristup aviona.
U trećoj fazi zgrada terminala od 500.000 kvadrata kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje.
Takođe, još jedna pista i jedna staza za pristup aviona i biće proširen prostor za avione.
U četvrtoj fazi biće izgrađen još jedan terminal od 340.000 kvadrata, kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje i još jedna pista.
Aerodrom će ukupno imati šest pista i 16 staza za pristup aviona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVEČANOST U ISTANBULU, OTVARA SE NAJVEĆI AERODROM NA SVETU: Predsednik Vučić gost Turske na Erdoganov poziv

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2018

U Istanbulu je danas svečano otvoren novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu, u prisustvu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ..Aerodrom se otvara na Dan Republike...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Otvoren najveći aerodrom na svetu, više od 50 zvaničnika u Istanbulu (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 29.Okt.2018

U Istanbulu je svečano otvoren novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu U Istanbulu je svečano otvoren novi istanbulski aerodrom, projektovan kao najveći na svetu. Otvaranju su prisustvovali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i veliki broj državnika iz...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.