Otvaranje gasovoda Tanap, Turska postaje gasno čvorište

Izvor: RTS, 11.Jun.2018, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje gasovoda "Tanap", Turska postaje gasno čvorište

Turska u utorak otvara gasovod "Tanap", kojim će dobijati gas iz Azerbejdžana preko Gruzije. Time Evropa dobija nove dotoke gasa. Srbija nastoji da se preko Bugarske priključi na novi gasovod. Puštanju u rad, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Tanap – Transanadolijski gasovod" nadovezuje se na "Tap – Transjadranski gasovod". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zajedno čine Južni gasni koridor, koji će kroz više zemlja dopremati gas do Italije. Ima i podršku Evropske unije.

"Na ovom gasovodu nije primenjen Treći energetski paket zbog koga je, da kažem, stradao 'Južni tok' i zbog koga je problem i sa 'Turskim tokom'. To je jedna alternativa", ističe bivši diplomata Srećko Đukić.
Turska već ima dva direktna dotoka ruskog gasa "Plavim" i "Transbalkanskim" gasovodima, a uskoro će dobiti i treći – "Turski tok". Sa "Tanapom", koji je alternativa ruskom gasu, Turska postaje značajno gasno čvorište.
Naša zemlja sa Bugarskom razvija projekat gasovoda Niš–Sofija i sa susedima pokušava da se izbori za drugu cev "Turskog toka".
"Bugarska je nama ključna", rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.
Navodi da su Vučić i Borisov pre otprilike mesec dana verovatno napravili dobre dogovore da se napravi konekcija između Bugarske i Srbije.
"Trend potrošnje gasa u Evropi rapidno raste, mislim da će ove godine premašiti 200 milijardi kubnih metara gasa. Prošle godine je iznosio oko 190 milijardi kubnih metara i bez sumnje, nema socijalnog i ekonomskog razvoja u 21. veku bez prirodnog gasa", poručuje Srećko Đukić.
Gasovod "Tanap" postaje još važniji s obzirom na najavu "Gasproma" da će od sledeće godine obustaviti isporuke gasa preko Ukrajine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.