Srbija šampion Evrope, odbojkašice odbranile zlato!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija šampion Evrope, odbojkašice odbranile zlato!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju i ponovo je postala šampion Evrope, pošto je večeras u finalu Evropskog prvenstva pobedila domaću selekciju Turske 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25,15:13). Izabranice Zorana Terzić odbranile su titulu osvojenu pre dve godine na EP u Azerbejdžanu i Gruziji, osvojivši ukupno treće zlato za Srbiju na prvenstvima Starog kontinenta. Doček naših devojaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće sutra od 21 čas u Beogradu ispred Skupštine grada.

Srbija je šampionat završila bez ijednog poraza, a ova generacija srpskih odbojkašica igrala je finala na poslednja tri velika takmičenja: na Olimpijskim igrama (2016), Evropskom prvenstvu (2017) i Svetskom šampionatu (2018).

Nove-stare šampionke posle velike borbe i mnogo preokreta savladale su domaćina, koji je imao veliku podršku sa tribina.

Posle izgubljenog prvog seta, aktuelne svetske šampionke dobile su naredna dva, u četvrtom su izgubile prednost, ali su u taj-brejku još jednom pokazale zašto su trenutno najdominantnija odbojkaška selekcija.

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Tijana Bošković sa 23 poena, dok je Brankica Mihajlović zabeležila jedan manje.

Bronzanu medalju osvojile su Italijanke, koje su borbi za treće mesto pobedile Poljsku sa 3:0.

TOK MEČA

Peti set. Sada Turkinje bolje počinju. Uz naše greške vode 4:2. Ne uspevamo da preokrenemo. Turska avodi 9:6. Ali tako ne misli Bjanka Buša. Kakvi servisi Bjanke. Serija Srbije za vođstvo 11:10. Turkinje uzvraćaju, sada je 12:11 za njih. Drama se nastavlja. Odlične naše, stižu do dve meč lopet 14:12. Drugu koristimo. Srbija je opet najbolja u Evropi!

Četvrti set. Blok donosi prednost Srbiji, vodimo 3:1. Srpski zid je neprobojan, sada je 8:5. Rasplamsala je borba u polju, poeni su sve duži. Naše devojke održavaju prednost, sada je 12:9, tajm aut za Tursku. Karakut je unela živost kod Turkinja. Serija 4:0, za prvo vođstvo Turske u ovom setu 13:12. Servisi Mihajlovićeve i dobar blok Bojane Milenković ponovo nam donose prednost - 17:14. Ne predaju se Turkinje, njihova mini serija i sada je samo poen prednosti za Srbiju - 18:17. Bjanka Buša servira majstorski. Vodimo 21:19. Opet Turkinje uzvraćaju, dobar servis i požrtvovanost donose im 23:21 i na kraju i set 25:22. Igraće se pet, odlučujući set.

Treći set. Srbija odlično počinje. Dobar servis i borba u polju donose nam tri poena prednosti 6:3. Maja Ognjenović briljira kako blokom tako i dizanjem. Vodimo 9:5. Ipak, sa par grešaka Turska se približila na 10:8. Terzić zove tajm aut. Dobro je, Srbija se konsolidovala i uvećala prednost na 13:9. Pad koncentracije na prijemu doneo je Turskoj seriju 5:0. Izjednačenje 15:15. Ognjenovićeva i Brankica Mihajlović donose novo vođstvo 19:16. Dva bloka, tope prednost naših devojaka, 19:18. Opet su se trgle Srpkinje i serijom 3:0 stigle do 22:18. Ovu prednost održale su do kraja seta 25:21. Srbija vodi 2:1 i na korak je od zlata.

Drugi set. Kao i u prvom setu, Srbija je bolja na početku drugog. Lako smo poveli sa 5:1. Prijem servisa naših odbojkašica je mnogo bolji. Održavamo prednost - 9:5. Posle još dva poena naših devojaka, Turska traži tajm aut. Međutim, Srbija nastavlja sa dobrom igrom i stiže do 14:8. Brankica Mihajlović je sjajna, nezaustavljiva. Srbija uvećava prednost na 20:14. Novi tajm aut za Tursku. Blokovi održavaju Tursku u igri, ipak naše još imaju lepu prednost 22:18: Tajm aut za Srbiju. Topi se naša prednost, sada je 23:21, selektor Tezić traži novi tajm aut. Urodio je plodom, dobar prijem doneo nam je set loptu koji odmah koristimo 25:21.

Prvi set. Naše devojke su bolje počele meč. Brzo povele sa tri poena razlike (8:5), da bi Turkinje pomerile naš prijem i izjednačille na 10:10. Turska je prvi put povela 14:13 i dobrim servisima napravila seriju 6:2 - 19:15. Turkinje su održavale prednost i povele 22:18, ali su naše devojke smanjile na 22:20 i unele neizvesnost u završnicu provg seta. Ipak dva bloka, doneo je Turskoj prvi set 25:21.

Na tribinama hale u Ankari nalazi se oko 14.000 navijača, karte za ovaj meč su rasprodate.

Naše devojke juče su u polufinalu pobedile Italiju sa 3:1, dok su Turkinje istim rezultatom bile bolje od Poljakinja.

U takmičenju po grupama Srbija je savladala Tursku sa 3:1.

Čestitka Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji Srbije osvajanje zlatne medalje.

"Naše zlatne odbojkašice podigle su Srbiju na vrh Evrope! Vaše zlato je još sjajnije zbog srčanosti, upornosti i energije koju ste pokazale na svakom koraku do evropskog trona. Srbija se ponosi vama, jer ste pokazale vrhunsku igru, izuzetan fer-plej i borbenost dostojnu najvećih šampiona. Naš narod vas čeka da zajedno proslavimo vaš veličanstveni uspeh! Hvala vam što ste proslavile Srbiju, hvala vam za ovo predivno zlato!", navodi se u čestitki predsednika Srbije objavljenoj na Instagramu.

Čestitke su uputili i potpredsednca Vlade Zorana Mihajlović, ministar sporta Vanja Udovičić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.