Obnovljena jedina carska džamija u Srbiji

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena jedina carska džamija u Srbiji

Nakon dve godine radova na restauraciji i konzervaciji, džamija Sultan Valide je u potunosti obnovljena i stavljena u funkciju. Sredstva za obnovu ove jedine carske džamije u Srbiji, koja je pod zaštitom države, izdvojila je Turska.
Prigodnim verskim programom i prvim džuma namazom, glavnom molitvom petkom, označeno je da je džamija Sultan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Valide u Sjenici otvorena za vernike.

Jedan Sjeničanin ubeđen je da na Balkanu, ni u Evropi nema ovakvog objekta.
"Možda imaju veći ali nemaju ovakvi", rekao je stanovnik Sjenice koji je posetio renoviranu džamiju.
Sjeničani su zahvalni na tome što se uložilo u restauraciju ovog verskog objekta, a dopada im se i kako džamija sada izgleda.
"Sad kako je renovirana puno je lepše i imam više volje da dolazim", kazao je jedan od vernika.
Džamija je zadužbina Valide Petervnihal, majke 32. turskog sultana Abdulaziza. Podignuta je 1870. godine.
"Svaki kulturni istorijski spomenik u Srbiji predstavlja dokaz naše saradnje, prijateljstva i bratstva. Ono što želim da kažem da mi regiju Sandžak i Bošnjake Sandžaka smatramo mostom između Republike Srbije i Republike Turske", naveo je Tanžu Bilgič, ambasador Republike Turske u Srbiji.
Prisutnima su se obratili i predstavnici turske agencije TIKA, koja je finansirala restauraciju. 
"Najpre moram sve vas da pozdravim koji ste se ovde okupili povodom otvaranja džamije koju je Valide Sultanija izgradila pre 150 godina, a koju je naša TIKA obnovila nakon 150 godina", izjavila je Ćala Gultekin Tosbaj, koordinator TIKE.
Iz opštine Sjenica su takođe zahvalni na restauraciji džamije.
"Veliku zahvalnost turskom narodu gospodinu Redžepu Erdoganu koji je učinio napore da se ova velelepna džamija Sultanija Valide rekonstruiše i dovede u ovakvo stanje", istakao je Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica
Za obnovu džamije TIKA je izdvojila oko dva miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.