Izvor: MozzartSport.com, 19.Jul.2020, 22:25

Nije to normalan klub, nije to normalna liga: Nestalo im struje dok su osvajali titulu (VIDEO)

Istanbul Bašakšehir prvi put prvak Turske, Kajzeri Roberta Prosinečkog ispao, Marko Jevtović se spasao

Sve što fudbal i jeste i nije – to je Superliga. Ne, ne srpska, već turska. Na teritoriji nekadašnjeg Otomanskog carstva ništa normalno se ne dešava: sviraju se čudni penali, produžavaju utakmice između osam i deset minuta, sevaju crveni kartoni na „dobar dan“, a u opštem haosu ni prvak ne može da se dobije bez kontroverzi, samo što ovoga puta >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nisu vezane usko za teren, već za višu silu. Ako neko posle svega uopšte veruje u slučajnosti.

Krunisan je Istanbul Bašakšehir u novog prvaka Turske, samo što je malo nedostajalo da najsvetliji trenutak u kratkoj istoriji (osnovan 1990) dočeka u mraku. Pola sata pre kraja susreta 33. kola sa Kajzerijem na stadionu „Fatih Terim“ nestalo je struje!? Kolaps sa najapanjem električne energije desio se u trenutku kad je domaćin imao rezultatsku prednost i grabio ka peharu. Odjednom – prekid.

Srećom po ekipu Okana Buruka ubrzo je saniran kvar (ako ga je bilo), a njegovi izabranici konačno zaposeli tron. Pre tri godine u superzanimljivoj završnici pretekao ih je Bešiktaš, lane raspucani Galatasaraj, a ove sezone je klub za koji svi na Bosforu znaju da uživa simpatije predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana (kažu, i veliku novčanu, pa i logističku pomoć) naplatio patnje i osvojio šampionski naslov.

Najpre je gledao u leđa Sivasu (do zime), pa Trabzonu (u najboljoj formi pre pandemije), da bi posle korone zaigrao u velikom stilu i osvojio prvi pehar u istoriji, uz podsećanje da je dvaput izvisio u finaku kupa (2011, 2017). Gubitnici su konačno pobedili i postali tek šesti klub u Turskoj koji se popeo na vrh.

Ima simbolike u tome ko je udario pečat. Murat Tekdemir, simbol Bašakšehira, čovek koji je samo za Istanbul BB igrao (14 godina), pogodio je u 19. minutu na dodavanje Gaela Klišija i već se tad mogao nazreti rasplet, jer je pobeda garantovala slavlje domaćina. Nije ga sprečio ni neiskoriščeni penal Edina Višće, ni prekid struje. Tim Danijela Aleksića konačno je na tronu.

Igraće Istanbul Bašakšehir direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će u kvalifikacije najverovatnije Trabzon. Tim sa Crnog je mogao već da overi plasman, desetak minuta pre kraja vodio 3:1 protiv Konje, ali kad je čuo da jedini rival za titulu vodi, kao da se predao, pa je sastav Marka Jevtovića (na terneu 39 minuta) od 81. do 92. minuta dao tri gola – to je taj ludi turski fudbal – i kolo pre kraja izborio opstanak.

Ovako, Trabzon ima dva boda više od Sivasa, koji u poslednjem kolu ide na noge nezainteresovanom Gectepeu, a Trabzon ispalom Kajzeriju. Izabranici Roberta Prosinečkog imaju 32 boda, ali posle poraza od novog šampiona moraju da se pomire sa selidbom u niži rang. Baš kao i Malatija koja je poražena od Rizea. Društvo najboljih napušta i Ankaragudžu.

U senci borbi za titulu i opstanak odigrao je istanbulski derbi Bešiktaš – Fenerhače, slavio je domaćin golovima Vide i Gonula, iskoristivši isključenje Vedada Muriđija u ranoj fazi susreta.

TURSKA 1 – 33. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Galatasaraj – Gectepe 3:1 (0:0)

/Saraki 60, Akbaba 81, Akgun 90+6 – Napoleoni 77/

Gacijantep – Kasimpaša 2:2 (1:2)

/Demir 6, Maksim 78 – Tijam 13, 37/

Nedelja

Alanja – Denizli 1:0 (0:0)

/Bulut 90+5/

Ankarakudžu – Antalija 0:1 (0:0)

/Jahvić 90+2/

Istanbul Bašakšehir – Kajzeri 1:0 (1:0)

/Tekdemir 19/

Bešiktaš – Fenerbahče 2:0 (0:0)

/Vida 63, Gonul 70/

Rize – Malatija 3:0 (3:0)

/Škoda 29, 35 pen, Boldrin 31/

Sivas – Genčerbirligi 3:0 (1:0)

/Kone 29 pen, Jatabare 66/

Trabzon – Konja 3:4 (1:1)

/Serlot 12 pen, 56, Niovak 61 – Bajić 42, Šengelija 81, Skubić 88 pen, Tiram 90+1/

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Robert Prosinečki

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.