Nezakonito i neprihvatljivo: Tri države žestoko osudile Tursku

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezakonito i neprihvatljivo": Tri države žestoko osudile Tursku

Kairo -- Egipat, Kipar i Grčka osudili su u Kairu kao "nezakonito i neprihvatljivo" to što Turska traga za gasom u vodama u kojima Kipar ima ekskluzivna ekonomska prava.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka predsednika Egipta i Kipra, Abdel-Fataha el-Sisija i Nikosa Anastasijadisa, i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, kiparski lider je rekao da su "neprihvatljivi potezi Turske i njeno bušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa očigledan napad na prava Kipra i na medjunarodno pravo".

Anastasijadis je rekao da će se Kipar pridržavati "svih dostupnih diplomatskih sredstava u cilju obuzdavanja agresije Turske".

El-Sisi, čija je zemlja u sporu s Turskom, kazao je da jednostrani potezi Ankare mogu da destabilizuju ceo istočni Mediteran i "nanesu štetu interesima" zemalja tog područja.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i oko 44 odsto ekskluzivne ekonomske zone tog ostrva smatra svojim, tvrdeći da štiti svoje i interese kiparskih Turaka.

Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine, Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba. Posle puča pristalica ujedinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

El-Sisi, Anastasijadis i Micotakis su osudili i planiranu vojnu ofanzivu Turske protiv Kurda na severoistoku Sirije, posle ovonedeljne izjave predsednika SAD Donalda Trampa da neće braniti od turskog napada kurdske borce koji su godinama američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.