Nema informacija da među stradalima u Turskoj ima srpskih građana

Izvor: RTS, 16.Jul.2016, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema informacija da među stradalima u Turskoj ima srpskih građana"

Trenutna situacija u Turskoj razvija se u pravcu smirivanja, i sve informacije idu ka tome da je pokušaj vojnog udara propao i da će se situacija normalizovati u dogledno vreme, rekao je konzul Srbije u Turskoj Zoran Marković. Direktor "YUTA" Aleksandar Seničić kaže da su srpski turisti potpuno bezbedni.
Naveo je da su se vojnici koji su blokirali most u Istanbulu predali i da je "'Turkiš erlajns' objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je jutros od šest sati počeo da radi aerodrom 'Kemal Ataturk'".

"Državno rukovodstvo Srbije, pre svega premijer i ministar spoljnih poslova bili su u konstantnom kontaktu sa nama. Izveštavali smo usmeno i pismeno tokom cele noći. Upoznati su sa svim detaljima situacije", rekao je Marković.
Dodao je da je konzulat tokom noći bio u komunikaciji sa svim građanima koji su se na bilo koji način obratili konzulatu.
"Nema informacija da među stradalima u ovim događanjima ima naših državljana. Ja apelujem na naše građane koji su u Istanbulu ili bilo gde drugo da ostanu mirni i na lokacijama na kojima jesu dok se situacija apsolutno ne kristalizuje", rekao je Marković.
Dodao je i da su od srpskih turista stizale informacije da u letovalištima nije bilo događanja koja bi uticala na bezbednost.
Kako smo saznali na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", let u pet časova i 20 minuta za Antaliju je realizovan po planu letenja, dok je let u osam i 20 za Istanbul otkazan.
Ranije je konzul Marković rekao da svi srpski građani mogu da se jave za informacije na brojeve telefona +902122137686 i +902122135208.
Seničić: Srpski turisti potpuno bezbedni
Turisti iz Srbije koji se u ovom momentu nalaze u turiskim letovalištima potpuno su bezbedni, nalaze se u svojim hotelima i nema većih problema sa njihovim boravkom u Turskoj, gde je pokušan vojni puč, rekao je direktor "YUTA" Aleksandar Seničić.
"Na južnoj obali Turske je najveći broj turista, situacija je tamo bila stabilna, nije im bila ugrožena bezbednost. To je slučaj i sa severnim delom", rekao je Seničić.
Dodao je da "YUTA" nema informacije koliko srpskih turista trenutno boravi na turskoj obali, a što se tiče onih koji su otputovali avionom pretpostavlja da ih je oko 1.000.
"Jedan od planiranih čarter letova je poleteo jutros, jedan broj putnika je odustao. Imamo popodne još jedan let za Antaliju, po sadašnjim informacijama on će biti realizovan", naveo je Seničić.
Dodao je i da ne može da kaže kako će agencije postupati u vezi sa aranžmanima sa Turskom i da za sada nema formalno pravnog osnova za povraćaj novca.
Putnici, kaže, moraju da razumeju da ovo nije situacija do koje je došlo greškom agencija, a siguran je da će agencije naći najbolje rešenje za putnike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konzul Marković: Srpski građani u Turskoj bezbedni

Izvor: Kurir, 16.Jul.2016

...Marković je pozvao je sve srpske građane da ostanu mirni i da ne izlaze na javna mesta dok se situacija ne raščisti.."Nama se obratio odredeni broj građana, telefonom i mejlom, imali smo i badminton juniorsku reprezentaciju u Bursi, niko nije ostao bez odgovora, i prema mojim informacijama svi...

Nastavak na Kurir...

Letovi iz Beograda za Istanbul u 13:10 i 20:20 za sada u planu

Izvor: Blic, 16.Jul.2016

Let Turkiš Erlajnsa za Istanbul sa aerodroma Nikola Tesla u 9.15 je otkazan, dok su dva leta za Istanbul, u 13.10 i 20.20, za sada u planu, rečeno je Tanjugu na aerodromu "Nikola Tesla"...Jutros je obavljen čarter let za Antaliju sa poletanjem u 5.20 časova, a prema redu letenja povratni let iz Antalije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.