Nema evropske sudbine bez Turske, ni turske bez Evrope

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema evropske sudbine bez Turske, ni turske bez Evrope"

Beč -- Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu ocenio je da Evropska unija (EU) i Turska trebaju jedna drugu

Kako je Davutoglu izjavio nu Beču, bez Turske EU ne može biti geopolitički akter, a bez EU, Turska ne može da postigne potpuno integrisanu spoljnu politiku i ekonomski razvoj.

On je, u diskusiji u organizaciji Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za društvene nauke, juče rekao da "nema evropske sudbine bez Turske, kao što nema ni turske sudbine bez Evrope".

"Tek kada se to sve poklopi, može biti nove strateške vizije“, poručio je Davutoglu, ocenivši takođe da EU i Turska nisu konkurenti.

Ukazao je da je Turska "ptica sa četiri krila – jedno krilo je transatlanstka veza s NATO-om i SAD, dalje krilo je EU, treće su Rusija i azijske sile, a četvrto Teheran i regionalne sile.

Kada se ta četiri krila povežu, onda, prema njegovim rečima, ptica može mnogo brže i bezbednije da leti.

"Rusija i Turska imaju zajednički interes, a to je stabilnost na Balkanu, na Kavkazu i u centralnoj Aziji. Kada ove dve zemlje stoje na istoj strani, one predstavljaju stabilizujuću snagu", podvukao je Davutoglu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.