Nedopustivo korišćenje snimka napada u političke svrhe

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nedopustivo korišćenje snimka napada u političke svrhe"

London -- Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda, Vinston Peters osudio je korišćenje snimka napada na političkim mitinzima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Reč je video snimku koji je naslovljen sa "Terorista koji je neprijatelj islama i turskog naroda".

Erdogan, koga krajem marta očekuju izbori, je na više političkih skupova pustio delimično zamagljen video terorističkog napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dve džamije na Novom Zelandu.

Peters je osudio prikazivanje snimka ubistava u dve džamije u gradu Krajstčerč i njihovo korišćenje u propagandne svrhe navodeći da on loše prikazuje njegovu zemlju, i ugrožava bezbednost državljana Novog Zelanda u inostranstvu.

Erdogan predstavlja sebe kao branioca svih muslimana sveta, i godinama se bori protiv "islamofobije" na zapadu, preneo je Financial times.

U ponedeljak je za vreme obeležavanja otomanske pobede nad britanskim snagama na Galipolju 1915-16. godine, Erdogan je istakao vezu između te bitke i napada na Novom Zelandu, i dodao kako i "posle jednog veka, oni i dalje testiraju tursko strpljenje i odlučnost".

"Ovo nije individualan akt, ovo je organizovano", rekao je Erdogan.

Predsednik je naveo da je naoružani napadač zapretio Turskoj i predsedniku lično i da je želeo da istera Turke iz evropskog dela Turske

Brenton Tarant je u svom "manifestu" rekao da Turcima treba da se dozvoli da žive istočno od Bosfora, iscrtao je granicu između Evrope i Azije i naglasio da treba ubiti sve Turke koji žive u evropskim zemljama. Erdogan je pročitao ove delove manifesta na svojim političkim mitinzima, koji su emitovani na televiziji, i tom prilikom je rekao kako su prava meta napada bili turski narod, zastava i turska država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.