Ne smiruje se rast cena: Turcima inflacija 20,4% - za mesec

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne smiruje se rast cena: Turcima inflacija 20,4% - za mesec

Ankara -- Rast cena hrane blokirao je osetnije usporavanje inflacije u Turskoj, otežavajući početak najavljenog ublažavanja monetarne politike, javlja "Blumberg".

Cene hrane i bezalkoholnih pića skočile su u januaru ove godine za 31 odsto, najviše od 2004., što je potrošačku inflaciju poguralo na 20,4 odsto, prema pbjavljenim podacima turskog zavoda za statistiku, Turkstata.

Prvo povećanje inflacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od oktobra prošle godine ne pruža mogućnost centralnoj banci za smanjenje kamatnih stopa narednog meseca, ocenjuje njujorška agencija.

U tekstu se dodaje da situaciju s nestašicama, posle ubrzane deprecijacije lire u avgustu koja je podigla troškove uvoza hrane i transporta, dodatno pogoršavaju bujične poplave u Antaliji, regiji koja je centar proizvodnje voća i povrća u staklenicima.

Lira je blago opala nakon objave podataka o inflaciji i trgovala se oko podneva na berzi u Istanbulu u padu za 0,4 odsto na 5,2273 lira za američki dolar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne smiruje se rast cijena: Turcima inflacija 20,4%

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2019

ANKARA --Rast cijena hrane blokirao je osjetnije usporavanje inflacije u Turskoj, otežavajući početak najavljenog ublažavanja monetarne politike, javlja "Blumberg".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.