Nastavak podrške Švedske za Srbiju i zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 15:23

Nastavak podrške Švedske za Srbiju i zapadni Balkan

Vlada Švedske odlučila je da izradi nove strategije za razvojnu saradnju sa Srbijom, zemljama zapadnog Balkana i Turskom od 2021. do 2027. godine, a to znači da će Švedska tokom narednih sedam godina nastaviti finansijski da podržava reforme Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Švedske, budući da su razni oblici ograničenja demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona sve češća pojava u svetu, to ne utiče samo na pogođene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje, nego i na Švedsku i Evropsku uniju u celini, zbog čega je odlučeno da će se podrška Švedske posebno fokusirati na oblasti ljudskih prava i vladavine zakona.

Ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Peter Erikson ocenio je da je razvoj dešavanja u nekim delovima zapadnog Balkana i u Turskoj zabrinjavajući, te da je zato važan doprinos Švedske da se zaustavi taj trend.

Erikson je kazao da je u interesu Švedske da nastavi saradnju sa tim zemljama da bi doprinela razvoju demokratije kroz jačanje vladavine zakona i ljudskih prava.

Dodaje i da snažna Evropska unija zavisi od razvoja demokratije širom Evrope.

"Pozitivan demokratski razvoj na Balkanu i u Turskoj nije važan samo za građane zemalja, već i za sigurnost EU", zaključio je on.

Od 2000. godine Švedska je Srbiji donirala više od 200 miliona evra za razvojnu saradnju i jedan je od najvećih donatora u regionu.

Švedska podrška dopunjava rad Evropske unije u regionu u oblastima u kojima Švedska ima posebnu stručnost.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin kaže da je radosna vest da su i Švedska i Evropska unija odlučile da nastave sa podrškom Srbiji i ostalim zemljama zapadnog Balkana kao i Turskoj.

"Međutim, za nas je važno da se nastavlja sa reformama i tu smo da ih podržimo, jer nam je cilj da Srbija bude član Evropske unije”, rekao je ambasador.

Nekoliko švedskih vladinih tela učestvuje u reformskoj saradnji čime doprinose izgradnji multisektorskih, dugoročnih odnosa između Švedske i zemalja regiona.

Izrada nove strategije reformske razvojne saradnje poverena je Švedskoj agenciji za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida) Švedskom institutu (SI), Akademiji Folke Bernadotte (FBA) i Generalnom konzulatu u Istanbulu za period 2021-2027.

Oblasti koje su obuhvaćene su: ljudska prava, demokratija i vladavina zakona, rodna ravnopravnost, zaštita životne sredine i klimatski održivog razvoja, kao i održivo korišćenje prirodnih resursa, ekonomski razvoj i inkluzivno društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastavak podrške Švedske za Srbiju i Zapadni Balkan

Izvor: Danas, 27.Jul.2020

Švedska će tokom narednih sedam godina nastaviti finansijski da podržava reforme Srbije na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji nakon odluke švedske vlade o izradi nove strategije za razvojnu saradnju sa Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana i Turskom, saopštila je danas švedska ambasada...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.