Na čemu je pao Južni tok vrlo lako može i Turski tok VIDEO

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na čemu je pao Južni tok vrlo lako može i Turski tok" VIDEO

Evropa saglasna, Srbija se priključuje na Turski tok.

I to je bio naslov u skoro svim medijima krajem prošle nedelje. Tada smo, dakle, bili blizu Turskog toka, danas smo malo dalje, jer je stigao hladan tuš.

Evropska energetska zajednica želi da Turski tok bude evropski gasovod kroz koji neće prolaziti samo ruski gas, što znači da ni cev kroz Srbiju ne može da bude izuzeta iz takozvanog Trećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energetskog paketa. Hoće li Turski tok doživeti istu sudbinu kao i Južni, čiji gas osim ruskog može da stigne do Srbije i koje još uslove postavlja Evropska energetska zajednica, U Jutru Prve TV razgovarali su novinari koji prate energetiku - Jasna Petrović Stojanović iz Politike i Gojko Vlaović iz Danasa.

Jasna Petrović Stojanović kaže da su mediji ad hok u petak uveče kad je Evropska energetska zajednica objavila svoje mišljenje prihvatili da je gotovo. "EEZ uopšte nije donela mišljenje da li treba da se gradi, već o tome da li možemo da budemo izuzeti iz Trećeg energetskog paketa. Oni su rekli ne, sad se nastavljaju pregovori. Ono na čemu je pao Južni tok vrlo lako može da padne i Turski tok".

Petrović Stojanović navodi da je ruski gas najjeftiniji i mi se zato u Srbiji borimo za taj monopol. Svaki drugi izvor - tečni prirodni gas ili gas iz Azerbejdžana bi bio skuplji.

Na pitanje šta znači izuzeće iz Trećeg energetskog paketa, Vlaović kaže da izuzeće znači da se kod nas ne primeni ono što se primenjuje u EU, da vlasnik gasovoda ne bude i vlasnik gasa.

"Mi smo hteli da se izuzmemo iz toga, onda bi zajedničko rusko-srpsko preduzeće bilo vlasnik gasovoda, a Rusi vlasnik gasa. Nisu prihvatili. Mislim da je ovde politička stvar u pitanju. EU ima probleme sa Rusijom politički u vezi Ukrajine i cela situacija sa Južnim tokom je propala kada je došlo do rata u Ukrajini. Mi kao mla zemlja moramo da čekamo da se veliki dogovori, dok se Moskva, Brisel i Vašington ne dogovore. Ništa ne zavisi od nas", navodi on.

Vlaović smatra da bi Srbija morala da se izbori da naša zemlja naplaćuje tranzitne takse, da dobijamo pare za budžet Srbije.

Na pitanje šta nam je alterantiva ruskom gasu, kaže da takav gas ne postoji.

Petrović Stojanović smatra da EU pokušava pod pritiskom Brisela i Amerike da se oslobodi ruskog uticaja.

"Međutim, svi ti kapaciteti azerbejdžanskog gasa koji nam se nude su već zauzeti. Druga ponuda je tečni prirodni gas. Mi nemamo nijednu stanicu za pretakanje jer on mora da se menja iz jednog stanja u drugo. To je ono što Amerikanci stalno nude a i Hrvati su odustali jer je preskupa investicija", navodi ona.

Dodaje da će za kupce u Srbiji svaki gas koji ne bude dolazio iz Rusije biti skuplji.

Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.