Na auto-putu Beograd - Sarajevo biće 63 mosta, 13 nadvožnjaka, 22 tunela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na auto-putu Beograd - Sarajevo biće 63 mosta, 13 nadvožnjaka, 22 tunela

Dve deonice budućeg auto-puta koji će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo prema projektu Saobraćajnog instituta CIP imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je celokupnu projektnu dokumentaciju za dve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Ukupno na obe deonice planira se ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tašjapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za delove auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

"Povezivanjem dve relacije Kuzmin-Sremska Rača, nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju - Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Na deonici Požega-Kotroman biće izgrađeno i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara a svaki će ima po dve cevi - jednu za svaki smer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektovana brzina za ovu deonicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na čas.

Za tu deonicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničkog prelaza na srpskoj strani sa kompletnom infrastrukturom.

Gradnja auto-puta zvanično je počela krajem avgusta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dve i po godine.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra.

Od te cifre je oko 220 miliona evra predviđena vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra ide za deonicu Požega-Kotroman.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Auto-put Beograd"Sarajevo imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela

Izvor: B92, 11.Okt.2019

Beograd -- Dve deonice budućeg auto-puta koji će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo prema projektu imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela...Saobraćajni institut CIP izradio je celokupnu projektnu dokumentaciju za dve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo i to Kuzmin –Sremska Rača sa mostom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.