NE ŽELE VIŠE DA VIDE TURSKU VOJSKU I PLAĆENIKE: Ankara žestoko ukorena,  dat im je jasan ultimatum

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 13:29

NE ŽELE VIŠE DA VIDE TURSKU VOJSKU I PLAĆENIKE: Ankara žestoko ukorena, dat im je jasan ultimatum

Turska sve više koristi sirijske plaćenike na svim frontovima od strateškog značaja

Dana 3. maja, libijska ministarka spoljnih poslova, Najla al-Mankuš pozvala je sve strane snage i plaćenike da napuste zemlju što je pre moguće.

Ona je govorila na konferenciji za novinare u Tripoliju, zajedno sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Čavušogluom.

Ministarka je pozvala Ankaru da sprovodi rezolucije Saveta bezbednosti UN-a zahtevajući repatrijaciju više od 20.000 stranih boraca i plaćenika iz Libije.

- Pozivamo Tursku da preduzme korake za sprovođenje svih odredbi rezolucija Saveta bezbednosti i da zajedno sarađuju u proterivanju svih stranih snaga i plaćenika sa libijskih teritorija - rekla je al-Mankuš.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posetio je Tripoli zajedno sa ministrom odbrane Hulusijem Akarom i drugim najvišim vojnim i obaveštajnim zvaničnicima.

Izjave su doživljene kao ukor na račun Turske koja je rasporedila trupe i sirijske plaćenike da se bore zajedno sa milicijama iz Tripolija otkako su snage vojnog zapovednika sa sedištem na istoku Kalife Haftara pokrenule ofanzivu da izvrše kontrolu nad glavnim gradom, njihovim napadom 2019. godine.

Čavušoglu je odgovorio da su turske snage bile u Libiji kao deo sporazuma o obuci koji je postignut sa prethodnom libijskom administracijom.

- Pridajemo značaj očuvanju libijskog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog jedinstva - rekao je on.

- Suočeni s napadima na Tripoli, legitimna vlada Libije pozvala je neke zemlje, uključujući i nas. Samo je Turska potvrdno odgovorila na ovaj poziv - nastavio je, rekavši da postoje neke stranke koje su nastojale da izjednače prisustvo Ankare sa prisustvom stranih plaćenika koji su u Libiji radi novčane dobiti.

Dalje je rekao da je podrška Turske Libiji, prema sporazumu o bezbednosti i vojnoj saradnji potpisanim krajem 2019. godine, bila ključna da "Libija potpuno ne potone u građanski rat".

- Naša podrška otvorila je put ka prekidu vatre i instaliranju nove jedinstvene političke izvršne vlasti - izjavio je.

Tokom posete, Čavušoglu i delegacija su se takođe sastali sa privremenim premijerom Abdul Hamidom Dbeibahom, šefom libijskog predsedničkog saveta Mohamedom al-Menfijem i drugim zvaničnicima.

- Naše strateško partnerstvo razvija se na svim poljima, uključujući odbranu, sigurnost, trgovinu i energetiku - rekao je Čavušoglu.

Ankara neće tako lako odustati od Libije, koja je bitna zbog svojih kopnenih resursa, pogotovo jer je potpisala sporazume sa prethodnom administracijom.

Čavušogluove tvrdnje o podršci izgledaju kao neka vrsta prikrivene pretnje koja pokušava pokazati novoj libijskoj privremenoj vladi da sigurnost i relativna normalnost mogu brzo nestati ako se ugroze interesi Ankare.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.