Izvor: MozzartSport.com, 16.Jun.2021, 11:28

Miris leta 2000: Italija preko Švajcarske vidi Belgiju

Imobile raspucan na Olimpiku, Insinje opasan kod Mančinija, moguć povratak Veratija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sve miriše na 2000, tako barem izgleda iz rimske perspektive Azura. Pobeda nad Turskom na startu Evropskog prvenstva kao na kontinentalnom šampionatu na kome je poslednji put učestvovala Srbija (kao deo SR Jugoslavije) rasplamsala je veliki entuzijazam na Apeninskom poluostrvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Naravno, Italijani priželjkuju drugačiji krajnji rezultat, budući da su nesrećno izgubili finale od Francuske (Viltor je izjednačio u sudijskoj nadoknadi vremena, a Trezege postigao tzv. zlatni gol u produžecima).

Nije rezultat protiv Turaka toliko ulio novo samopozdanje u Mančinijevu ekipu koliko igra Azura u drugom poluvremenu. Italija od svih nacionalnih selekcija koje smo videli najpribližnija je po igri, mentalitetu, geometrijama, klupskom timu. Pojedini fudbalski znalci čiji se horizonti ne završavaju sa najvažnijom sporednom stvari na svetu porede Mančinija sa Periklom i predviđaju „Periklovu eru“ italijanskog fudbala.

Brojevi su na njihovoj strani. Italija je na nanizala devet pobeda bez primljenog gola, 28 pozitivnih rezultata, na poslednjih 13 utakmica primila je samo gol. Uz to u poslednje vreme je proradio i napad Mančinijeve mašinerije.

Prvenstvo Evrope, 21.00: (1,77) Italija (3,50) Švajcarska (4,90)

Za razliku od Ariga Sakija koji je posle pobede i dobre igre protiv Rusije na Evropskom pvenstvu 1996, promenio kompletnu startnu postavu koja je ostavila odličan utisak, Mančini ima nameru da potvrdi sve igrače koje smo videli prošlog petka na Olimpiku. Izuzetak je Florenci koji nije na raspolaganju, tako da će selektor Italije biti primoran da izvrši jednu zamenu. Bek Napolija Di Lorenco je glavni kandidat da se pridruži Bonučiju, Kjeliniju i Spinacoli u zadnjem redu, mada male šanse ima i Toloi da bude iznenađenje u poslednjem trenutku.

Italijani ne žele da prave računice, i to je novi kurs koji je nametnuo Mančini. Protiv Švajcarske se ide na pobedu, i pored toga što bi Azurima i remi praktično garantovao prolaz u osminu finala, imajući u vidu da se sa četiri boda gotovo sigurno ulazi u grupu od četiri najbolja trećeplasirana tima. Azuri žele prvo mesto i Belgiju u četvrt finalu za prolaz do Vemblija.

Švajcarska je razočarala protiv Velsa. Selekcija Vladimira Petkovića je ušla kao favorit za drugo mesto u Grupi A i sada će proti Azura morati da ostvari pozitivan rezultat kako se poslednji meč sa Turskom ne bi pretvorio u dramu budući da će Turci igrati u Bakuu, kao da su kod kuće, imajući u vidu prijateljske veze Azera i Turaka, dodatno osnažene posle zajedničke pobede nad Jermenima u sukobu oko Nagorno Karabaha.

Petković odlično poznaje italijanski fudbal. Rođeni Sarajlija je vodio Lacio gotovo dve godine i osvojio je istorijski Kup Italije u finalu protiv Rome ušavši tako zauvek u prvi red istorije Nebeskoplavih. Takođe, srednji red je sastavljen od igrača koji igraju u Seriji A ili će igrati. Frojler je godinama stub Atalante na sredini terene, Rodrigez je bio u Milanu i Torinu, Džaka je na pragu da postane novi igrač Rome, Šaćiri je imao neslavnu epizodu u Interu, ali će mu večeras i to dobrodoći kao iskustvo. Kuriozitet je da je Šaćirija u Milanu upravo želeo Roberto Mančini, tada trener Nerazura.

Dobra vest za Mančinija je oporavak Veratija. Vezista PSŽ-a će biti na klupi i nije isključeno da u drugom poluvremenu dobije minute, dok bi njegov pravi debitantski meč na EP trebalo da bude protiv Velsa.

Glavne uzdanice Azura će biti i večeras Čiro Imobile i Lorenco Insinje, Veratijevi klupski drugovi iz vremena kada su zajedno žarili i palili, kao klinci, u dresu Peskare, pod budnim okom Zdeneka Zemana. Imobile ima poseban senzibilitet za pogodak na Olimpiku, praktično postiže gol po utakmici. Na 118 mečeva u dresu Lacija na Olimpijskom stadionu u Rimu bio pre precizan čak 92 puta.

Imobile je dugo bio kritikovan zbog učinka u dresu reprezentacije, ni izbliza tako dobrom kao u klupskim igrama. Ove godine su se stvari promenile, na poslednja četiri meča kada je bio starter u timu Azura svaki put je zatresao mrežu.

Insinje je bukvalno procvetao u reprezentaciji od dolaska Mančinija na kormilo. Nije slučajno da je i njegov napredak u Napoliju povezan sa radom i tipom igre koji praktikuje italijanski selektor. Lorencu savršeno odgovara da kreće sa levog boka i da u poslednjih 20-25 metera ulazi u centralni deo terena ostavljajući prazan prostor Spinacoli ili Emersonu Palmijeriju na krilu. Na taj način je opasniji po protivnički gol, ujedno i stvara igrača više i završnici ofanzivnih akcija.

Za razliku od prvog meča na Olimpiku na kome su Turci imali veću podršku sa tribina zahvaljujući gastarbajterima u Evropskoj uniji, večeras će Olimpiko biti dominantno na strani Italije pošto će od 16.000 gledalaca, 12.000 biti Italijani, a 4.000 Švajcarci.

-------------------------------------------------------

PRVENSTVO EVROPE, GRUPA A, DRUGO KOLO

ITALIJA – ŠVAJCARSKA, 21.00

Rim

Stadion: Olimpiko

Dozvoljeno prisustvoi 16.000 gledalaca

Sudija: Sergej Karasev (Rusija)

Projektovani sastavi

ITALIJA 4-3-3: Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Spinacola - Barela, Žoržinjo, Lokateli - Berardi, Imobile, Insinje.

ŠVAJCARSKA 3-4-1-2: Somer - Elvedi, Šar, Akanđi - Mbabu, Frojler, Džaka, Rodrigez - Šaćiri - Šeferović, Embolo.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.