Milićevic: Turska da zaustavi Prištinu u kršenju dogovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 18:33

Milićevic: Turska da zaustavi Prištinu u kršenju dogovora

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević upozorio je danas na pokušaje Prištine da se u radu Plenarne sednice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) predstavi kao ravnopravni partner i zamolio Tursku da uloži dodatni napor kako bi ta organizacija mogla nesmetano da funkcioniše.

"Na taj način izigrano je poverenje Srbije koja je 2014. godine u Bukureštu omogućila Prištini, uz statusno neutralna obeležja, da učestvuje u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove organizacije", navedeno je u saopštenju o učešću Milićevića na onlajn Plenarnoj sednici Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji, gde se oštro usprotivio pokušajima Prištine da na skupu bude ravnopravno tretirana.

"Priština je ponovo pokušala da opstruiše rad PSJIE, predložila je neblagovremene amandmane u kojima se insistira da bude tretirana ravnopravno kao i sve ostale zemlje, uz mogućnost isticanja obeležja", navodi se u saopštenju i dodaje da je Milićević naglasio da ta organizacija ne prepoznaje zemlje, već učesnice, a zemlje su samo one države koje su međunarodno priznate, što Kosovo svakako nije.

Milićević je pozvao tursko predsedavanje da uloži dodatni napor kako bi ova organizacija mogla nesmetano da funkcioniše i kako bi se već jednom prekinulo sa praksom Prištine koja uporno krši postignute dogovore i Poslovnik o radu ove organizacije.

Takođe, Priština je insistirala da se ponovo razmatraju Nacrti izveštaja koje je pripremilo njihovo predsedavanje, na šta je reagovao Milićević.

"Nacrti izveštaja koje prethodno nisu usvojili Glavni odbori ne mogu biti razmatrani na Stalnom odboru. Ti nacrti nisu usvojeni zato što Priština nije obezbedila potreban kvorum za rad i odlučivanje", rekao je Milićević.

Milićević na on lajn sednici učestvuje i sutra i to po ovlašćenju predsednika Skupštine i šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Ivice Dačića, u svojstvu šefa skupštinske delegacije.

"Kao što smo istakli na prethodnom sastanku Stalnog odbora, održanom 14. juna stalna delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi veoma aktivno učestvuje na svim sastancima u svim formatima, i kao jedan od osnivača ove regionalne inicijative, želi da doprinese postizanju konsenzualnih dogovora", rekao je Milićević.

Milićević izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog konsenzusa o Nacrtu Rezolucije sa preporukama Generalnog odbora za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju i Nacrtu deklaracije, uz očekivanje da će biti usvojeni na Plenarnoj sednici PSJIE.

Nakon saslušanih primedbi, prisutni učesnici usvojili su Nacrt deklaracije u koju su prethodno integrisani amandmani koje je naša delegacija blagovremeno podnela.

Na samom kraju, Milićević je zahvalio na prilici da u narednih godinu dana predsedava Generalnim odborom za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu, i obavestio je sve učesnike da će nastojati da, u skladu sa Godišnjim programom rada Parlamentarne skupštine PSJIE za 2021-2022 godinu, koji je usvojen na prethodnom sastanku Stalnog odbora, i u kome je istaknuto da sastanci Generalnih odbora budu organizovani najkasnije dva meseca pre Plenarne sednice Parlamentarne skupštine PSJIE, kako bi delegacije imale dovoljno vremena da se upoznaju sa usvojenim nacrtima akata na vreme, da je planirano da do kraja 2021. godine bude organizovan sastanak Generalnog odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.