Lavrov: Rusija i Turska se zalažu za potpunu obnovu suvereniteta i celovitosti Sirije

Izvor: Vostok.rs, 26.Jan.2019, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija i Turska se zalažu za potpunu obnovu suvereniteta i celovitosti Sirije

Rusija je zainteresovana za to da Sirija obnovi odnose sa Ligom arapskih država, izjavio je u petak ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Zainteresovani smo za to da Sirija obnovi svoje odnose s Arapskom ligom da bi se vratila u arapsku porodicu“, rekao je ruski ministar nakon razgovora s marokanskim kolegom Naserom Buritom u Rabatu. Govoreći u situaciji u Siriji, Lavrov je takođe rekao da se Rusija i Turska zalažu za to da se potpuno obnove suverenitet i celovitost Sirije. „Što se tiče razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Tajipa Erdogana koji su održani u Moskvi, ponovo smo potvrdili, a turski partneri su se s tim bespogovorno složili, da smo svi zainteresovani da se potpuno obnove suverenitet i teritorijalna celovitost Sirije“, rekao je ruski ministar. Prema njegovim rečima, Rusija se nada da će uskoro biti formiran Ustavni komitet Sirije. „Paralelno s iskorenjivanjem ostataka terorizma na sirijskoj teritoriji, paralelno sa rešavanjem humanitarnih pitanja, povezanih s povratkom izbeglica, s učvršćivanjem poverenja, treba napredovati na putu političkog procesa. Zemlje koje su garanti astanskog formata zahvaljujući vrlo marljivoj saradnji s vladom Sirije i opozicionarima, pripremile su predloge za sastav Ustavnog komiteta. Nadamo se da će uskoro taj komitet moći da se okupi na osnivačkom zasedanju“, rekao je Lavrov.  Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.