Kurdi se spremaju za referndum, u Ankari BESNE: Za taj avanturizam moraćete da PLATITE

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi se spremaju za referndum, u Ankari BESNE: Za taj avanturizam moraćete da PLATITE

Planirani referendum o nezavisnosti, zakazan za 25. septembar na severu Iraka je "užasna greška" koja će izazvati novu krizu u regionu ukoliko se ne otkaže, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin. Prethodno, oglasio se i turski premijer Binali Jildirim koji je referndom nazvao "avanturizmom koji ugrožava Tursku".

- Ukoliko se referendum ne otkaže, biće ozbiljnih posledica. Erbil mora odmah da se uzdrži od ove užasne greške koja će izazvati novu krizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u regionu - napisao je Kalin na Tviteru.

Jildirim je nazvao referendum Kurda u Iraku "pogrešnom odlukom" i dodao da će "platiti oni koji su doneli tu odluku", navela je turska agencija Anadolija.

- Sa naših 80 miliona građana i 780.000 kvadratnih kilometara domovine, nikada nećemo tolerisati bilo kakav avanturizam kada je u pitanju bezbedsnost zemlje ili dobrobit našeg naroda. Turska je kao susedna zemlja od početka upozoravala na prijateljski način. Ipak, vidimo da se ne obaziru na naša upozorenja - rekao je Jildirim novinarima u provinciji Kiršehir, u centralnom delu Turske.

Turska vojska je saopštila da je u ponedeljak, 18. septembra započela prethodno nenajavljene vežbe u blizini granice s Irakom, dok poluautonomni kurdski region na severu Iraka priprema referendum o nezavisnosti. Vojska Turske nije međutim navela detalje o vežbi, ali je saopštila da će antiterorističke operacije biti nastavljene u tom regionu.

Turska se bori protiv kurdskih pobunjenika i protivi se namerama iračkih Kurda da se izbore za nezavisnost, pozivajući kurdske lidere da otkažu referendum koji je najavljen za 25. septembar.

Irački Kurdi u ponedeljak će glasati na referendumu o nezavisnosti, koji ne priznaju ni Bagdad ni međunarodna zajednica.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turska: Referendum u Kurdistanu užasna greška

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2017

Planirani referendum o nezavisnosti, zakazan za 25. septembar na severu Iraka je "užasna greška" koja će izazvati novu krizu u regionu ukoliko se ne otkaže, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin...On je to napisao na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters...- Ukoliko se referendum...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.