Kurdi: Turska ofanziva uticala na borbu protiv Islamske države

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2018, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi: Turska ofanziva uticala na borbu protiv Islamske države

Glavna vojna formacija sirijskih Kurda reagovala je danas na pretnje Ankare novom ofanzivom u Siriji, saopštivši da će bilo kakva turska operacija uticati na njihovu borbu protiv Islamske države.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG), partneri SAD u borbi protiv džihadista u Siriji, takođe su podsetile da SAD imaju "obaveze" prema Kurdima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je najavio pokretanje ofanzive na teritorije pod kontrolom Kurda na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Sirije "u narednim danima".

Turska smatra YPG terorističkom grupom, ali te jedinice su kičma Sirijskih demokratskih snaga, arapsko-kurdske koalicije koja ima podršku SAD.

"Pretnje se podudaraju s napredovanjem naših snaga protiv terorista i ulaska u grad Hadžin", rekao je danas portparol YPG Nuri Mahmud.

Hadžin je među poslednjim teritorijama Islamske države na istoku Sirije, nedaleko od granice s Irakom.

Mahmud je naveo da će bilo kakav napad na severu Sirije "bez ikakve sumnje" direktno uticati na bitku za Hadžin kao i da će se kurdski borci iz Hadžina vratiti da bi "branili svoj region i svoje porodice".

Sirijske demokratske snage su krajem oktobra već privremeno obustavile ofanzivu protiv Islamske države zbog turskog bombardovanja kurdskih položaja na severu Sirije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kurdi: Turska ofanziva uticala na borbu protiv ID

Izvor: B92, 13.Dec.2018

Glavna vojna formacija sirijskih Kurda reagovala je na pretnje Ankare novom ofanzivom u Siriji...Saopštila je da će bilo kakva turska operacija uticati na njihovu borbu protiv Islamske države...Jedinice za zaštitu naroda (YPG), partneri SAD u borbi protiv džihadista u Siriji, takođe su podsetile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.