KOMŠIJE POTPUNO PRELAZE NA TURSKI TOK: Ukrajina izbačena iz igre, Srbija i dalje žila kucavica gasa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 12:36

KOMŠIJE POTPUNO PRELAZE NA "TURSKI TOK": Ukrajina "izbačena" iz igre, Srbija i dalje žila kucavica gasa!

BiH prelazi na Turski tok, gas će stizati preko Srbije, Bugarske i Turske

Kompanija Energoinvest će do kraja marta potpisati novi ugovor s ruskim Gaspromom o promeni rute za isporuku gasa u BiH, izjavio je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

- Potpisnik ugovora s Gaspromom je sa strane BiH sarajevski Energoinvest. Oni su pre Nove godine dobili zahtev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdevanje gasom prebacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na ''Turski tok''. Dakle, snabdevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umesto preko Ukrajine, Mađarske i Srbije - rekao je Džindić za "Avaz".

Razlozi su, kako je objasnio, tehničke prirode, odnosno u pitanju je želja Gasproma da se izbegne ruta preko Ukrajine.

- Tražili smo da se potpisivanje aneksa prolongira za tri meseca. Tokom ta tri meseca Energoinvest bi trebalo s Gaspromom da iznađe rešenje i potpiše finalni ugovor za ovu godinu. To još nije završeno, a verujem da će posao biti okončan do kraja marta - naveo je Džindić.

Ovo bi, kako je dodao, trebalo da bude povoljnija varijanta za BiH.

Prema njegovim rečima, ugovori o transportu gasa s Mađarskom i Srbijom produženi su do 2023. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.