Izrael sumnja u napredak pregovora s Turskom

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael sumnja u napredak pregovora s Turskom

Portparol Ministarstva inostranih poslova Izraela rekao je da je saradnja s turskim vlastima posle terorističkog napada u Istanbulu, u kojem su u subotu poginuli i državljani Izraela, bila izuzetna, ali je rekao da sumnja da je to dovoljno za napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa dveju zemalja.

Tri od četiri žrtve teroriste-samoubice, koji se u subotu razneo u pešačkoj ulici u centru Istanbula, bile su izraelski turisti, a još deset građana evropskih država je ranjeno.

„Ovaj teroristički napad je definitivno vrsta tragedije koja može da zbliži Izrael i Tursku. Istovremeno, potrebno je imati u vidu da teškoće s kojima se suočavamo u pregovaračkom procesu nose duboki i fundamentalni karakter. Nisam ubeđen da ćemo moći da ih prevladamo samo zato što smo zajedno preživeli ovu tragediju“, rekao je portparol izraelske diplomatije Emanuel Nahšon u intervjuu za izraelski informativni televizijski kanal I24.

Izrael i Turska pregovaraju o normalizaciji bilateralnih odnosa, koji su u prošlosti bili zasnovani na strateškom partnerstvu, ali su se pokvarili usled preorijentacije turske spoljne politike ka evropskim integracijama i jačanju pozicija u arapsko-muslimanskom svetu.

Vrhunac zahlađivanja odnosa bio je incident sa „Flotilom slobode“ 2010. godine, kada su izraelski komandosi presreli brodove koji su plovili uprkos blokadi sektora Gaza. Tada je poginulo devet Turaka, učesnika plovidbe.

Turske vlasti su mnogo puta saopštavale da su strane na pragu sporazuma. Prema podacima medija, on podrazumeva obnavljanje ambasada u Ankari i Tel Avivu, kao i aktivna saradnja u sferi trgovine i transport gasa sa sredozemnih izvorišta. U Izraelu ovaj proces ocenjuju s manje entuzijazma. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.