Izvor: RTS, 09.Sep.2020, 17:47

Generacija koja je vladala planetom – godišnjica evropskog zlata u Turskoj

Na današnji dan pre 19 godina, odnosno 9. septembra 2001. godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je evropski šampion. Jugoslavija je osvojila najsjajnije odličje na Evrobasketu u Turskoj, pošto je u finalu savladala domaću selekciju.
Bilo je to treći put da su se 'plavi' popeli na evropski tron, a u Turskoj su do zlata došli ostvarivši šest pobeda, bez ijednog poraza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ekipa koju je sa velikim uspehom predvodio selektor Svetislav Pešić, potpuno je dominirala na turniru, pošto je prosečno beležila 91,5 poena po utakmici. Protiv Letonije su njegovi izabranici ubacili 114 poena, što je bio rekord takmičenja, imala najviše asistencija u proseku (17,4) i bila je druga po ukradenim loptama.
U grupi je naš tim pobeđivao Hrvatsku, Nemačku i Estoniju, potom je usledio spomenuti duel sa Letoncima, dok je u polufinalu "pala" i Španija.
Finalni duel igran je protiv domaćina Turske, a Jugoslavija je pobedila rezultatom 78:69.
Najefikasniji u tom susretu bio je sadašnji trener Partizana Vlada Šćepanović sa 19 poena, dok je za najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva proglašen Predrag Stojaković.
Peđa je sa 23 poena u proseku bio drugi strelac turnira, dok je neprikosnoven bio Dirk Novicki sa 28,7 poena u proseku.

Jarić je sa 3,8 asistencije u proseku bio osmi najbolji asistent takmičenja, a sa 2,8 ukradene lopte po utakmici bio je drugi "kradljivac".
Nacionalnu selekciju šampiona Evrope činili su: Marko Jarić, Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Predrag Stojaković, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević i Milan Gurović.
Tada je napravljen prvi korak ka besmrtnosti tima koji je vladao čitavom planetom, pošto je godinu dana kasnije, u Indijanapolisu osvojeno svetsko zlato, uz istorijsku pobedu nad američkim "drim timom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.