Evropska komisija neće odlučivati o Turskoj pre 2018.

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija neće odlučivati o Turskoj pre 2018.

Ne očekuje se da će Evropska komisija da izvrši procenu o tome da li Turska ispunjava ili ne ispunjava kriterijume za članstvo u EU do sledeće godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser.

Mikser se na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Talinu saglasio sa finskim ministrom spoljnih poslova Timom Soinijem da ne treba prekinuti pregovore sa Ankarom.

Litvanski ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova Linas Linkevičijus podržao je stav estonskog i finskog kolege i rekao da bi se prekidom pregovora omogućilo Turskoj da se još više udalji od EU, što bi predstavljalo efekat suprotan onom koji Evropa želi.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ponovio je izjave nemačkog kancelara Angele Merkel i njenog direktnog konkurenta na narednim izborima u Nemačkoj Martina Šulca, koji su izjavili da se oštro protive pristupanju Turske Evropskoj uniji, prenosi "Dojče vele".

Gabrijel je optužio Ankaru da "vratolomnom brzinom" okreće leđa EU i podsetio da Berlin duže vreme "odbija da odgovori na provokacije Turske" i da je Nemačka to uradila čak i nakon izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojima je nemačku vladu uporedio sa "nacističkom Nemačkom".

Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kenders je izjavio da se Holandija slaže sa stavom Nemačke, ali da, s druge strane, smatra da ne treba zaustaviti pregovore sa Turskom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.