Evropa: Turska beleži porast novozaraženih, blago smirivanje epidemije u Rusiji, u Britaniji vakcinacija mladih od 16 i 17 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 23:58

Evropa: Turska beleži porast novozaraženih, blago smirivanje epidemije u Rusiji, u Britaniji vakcinacija mladih od 16 i 17 godina

Tursko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su danas registrovana 26.822 nova slučaja korona virusa, što je najveći broj još od 1. maja.

U protekla 24 sata od posledica kovida 19 preminule su 122 osobe, saopštilo je ministarstvo, prenosi agencija Tas s.

Usled porasta broja novozaraženih turske vlasti su pozvale građane da se masovnije vakcinišu.

Prema podacima ministarstva, do sada je više od 74 miliona ljudi vakcinisano, od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 41 milion primio prvu dozu.

SZO: Blago smirivanje epidemije u Rusiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je registrovala stabilizaciju i blago smanjenje broja slučajeva koronavirusa u Rusiji, izjavila je danas izaslanica SZO u Rusiji Melita Vujnović.

"Gledajući evropske zemlje, primećujemo da postoji porast broja novoinficiranih korona virusom, ali kada je reč o Rusiji veoma smo srećni što vidimo stabilizaciju i blago smanjenje broja novoobolelih", rekla je Melita Vujnović.

Istovremeno, izvršna direktorka Udruženja turoperatora Rusije (ATOR) Maja Lomidze izjavila je danas za TAŠ da ruski turoperatori ne vide direktne znake oporavka turističkog sektora, ali da u Rusiju dolaze velike grupe turista iz Evrope i sa Bliskog istoka.

"Velika Britanija, Austrija, Nemačka, Izrael i Francuska su zemlje iz kojih nam dolazi najveći broj turista, ali u Rusiju dolazi i veliki broj turista iz NR Kine", izjavila je Maja Lomidze.

U Velikoj Britaniji vakcinacija i mladih od 16 i 17 godina

Velika Britanija daće mogućnost svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima da prime prvu dozu vakcine Fajzer protiv kovida-19, rekli su danas britanski savetnici za vakcinaciju, proširujući davanje vakcina i na tu starosnu kategoriju.

Britanski Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) saopštio je da dopunjuje prvobitni savet koji je dao prošlog meseca, u jeku promena nastalih širenjem zaraze među mlađim kategorijama, prenosi Rojters.

"Nakon pažljivog razmatranja poslednjih podataka savetujemo da se zdravim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima ponudi prva doza vakcine Fajzer-BioNTeć. Savet o tome kad bi trebalo da se ponudi druga doza doći će kasnije", rekao je Vei Šen Lim, zvaničnik JCVI.

"Dok je kovid obično blag ili asimptomatičan kod mnogih mladih ljudi, za neke može biti vrlo neugodan, a za ovu određenu grupu očekujemo da će jedna doza vakcine pružiti dobru zaštitu protiv ozbiljne bolesti i hospitalizacije", dodao je Vei Šen Lim.

JCVI je saopštio da je najvažnije za decu da su zdrava i da idu u školu iako će to imati i pozitivne efekte na širem planu.

Ministar zdravstva Sadžid Džavid rekao je da je prihvatio ovaj savet.

Britanija je zauzela oprezniji pristup vakcinisanju dece i mladih nego SAD i Izrael, koji nastavljaju s masovnim vakcinisanjem onih ispod 18 godina.

JCVI je 19. jula objavio da zauzima oprezniji pristup, kad je prvobitno odlučio da neće nuditi vakcine deci i mladima.

Odbor se drži inicijalnog saveta kada se radi o kategoriji od 12 do 15 godina, a to je da se vakcinišu samo oni s određenim zdravstvenim tegobama.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SITUACIJA SE POGORŠAVA: Turska beleži porast novozaraženih korona virusom

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 00:48

Tursko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su danas registrovana 26.822 nova slučaja korona virusa, što je najveći broj još od 1. maja...U protekla 24 sata od posledica kovida 19 preminule su 122 osobe, saopštilo je ministarstvo...Usled porasta broja novozaraženih turske vlasti su pozvale građane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.