Evo kako da skuvate savršenu tursku kafu koja će probuditi sva vaša čula

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2019, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da skuvate savršenu tursku kafu koja će probuditi sva vaša čula

Kada su jednom izložena uticaju ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi.

 Kupujete li više kafe nego što planirate da potrošite u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris, a potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

U pripremi kafe nema velike tajnovitosti. Osnovni postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je uvek isti: preko mlevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus. Kako biste uvek skuvali dobru kafu, bilo da se služite aparatima ili običnom posudom, vrede neka univerzalna pravila kao što su ta da:

pribor mora biti čist;

koristite svežu, hladnu vodu;

koristite odgovarajuću krupnoću mlevenja i pazite na vreme pripreme napitka;

pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima;

kafu uvek poslužite odmah nakon pripreme.

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, takozvana turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću.

"Kod pripreme bitno je da kafu zakuvate barem dva-tri puta", piše autorka "Knjige o kafi" Sara Peri.

U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio, piše Stvar ukusa. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.