Izvor: RTS, 31.Jul.2021, 17:31

Evakuacija gostiju iz Bodruma zbog požara – srpski turisti nisu ugroženi

Turisti u Turskoj požurili su u susret spasilačkim brodovima kada im je rečeno da se evakuišu iz nekih hotela u egejskom letovalištu Bodrum zbog neposredne opasnosti od požara, izvestili su turski mediji. Iz ambasade Srbije u Turskoj je rečeno da su srpski turisti bezbedno evakuisani iz straha zbog obližnjih šumskih požara, da su smešteni u druge objekte, ali da nisu bili ugroženi ni u jednom trenutku.
Jedinice obalske straže vodile su operaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a vlasti su zatražile od vlasnika privatnih čamaca i jahti da pomognu u evakuaciji zbog neposredne opasnosti od novih požara, prenosi AP.

Iz ambasade Srbije u Turskoj rečeno je RTS-u da su srpski turisti bezbedno evakuisani iz straha zbog obližnjih šumskih požara, da su smešteni u druge objekte, ali da nisu bili ugroženi ni u jednom trenutku.
"Tri hotela u oblasti Bodruma odnosno u regiji Mugle su bila pod rizikom od isključenja struje te je to bio razlog za evakuaciju gostiju koji su se u njima nalazili. U tim hotelima je bilo ne više od 15 naših porodica koje se trenutno nalaze u drugim hotelima, a biće vraćene u ove hotele već ujutru", navodi za Radio Beograd 1 ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.
Dodaje i da je situacija u oblasti Antalije još uvek delimično kritična, ali je pod kontrolom.
"Situacija u oblasti Antalije na auto-putu između Antalije i Alanje je još uvek delimično kritična, ali je pod kontrolom. Ono što uznemirava sve turiste, a i naše koji se nalaze u gradu Sideu koji je najbliži mestu požara je to da vetar nanosi dim u pravcu hotela što unosi nemir među ljude koji se tamo nalaze", objašnjava Marković.
Kako kaže do sada nije bilo ni jednog povratka naših građana niti bilo čijih u matične države niti poziva Ambasadi Srbije u Turskoj sa zahtevom za bilo kojom vrstom pomoći. 
Dodaje i da su jutros iz Beograda stigla dva aviona sa 300 turista koji su bezbedno raspoređeni u svoje hotele. 
Ističe da se situacija prati, i da sa svim turističkim agencijama razmenjuje informacije o situaciji na terenu.
Raste broj žrtava u Turskoj - poginula dva šumočuvaraBroj poginulih u požarima koji besne u turskim mediteranskim gradovima danas je porastao na šest nakon što su poginula dva šumočuvara, potvrdio je ministar zdravlja Turske.
U požarima koji besne širom Turske od srede su izgoreli hektari šuma i nekoliko naselja, a vatra se širi u sela i turistička odmarališta i prisiljava ljude na evakuaciju.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli rekao je u subotu da je stavljeno pod kontrolu 88 od 98 požara.
Predsednik Redžep Tajip Erdogan obišao je ugrozeno područje.
"Ne možemo učiniti ništa osim zatražiti milost Božju za živote koje smo izgubili, ali možemo zameniti sve što je spaljeno", rekao je Erdogan i istakao da je broj aviona za gašenje požara povećan sa šest na trinaest, uključujući avione iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana i Irana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evakuacija iz Bodruma zbog požara, turisti pohrlili ka spasilačkim brodovima

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2021

ISTANBUL - Turisti u Turskoj požurili su danas u susret spasilačkim brodovima nakon što im je rečeno da se evakuišu iz nekih hotela u egejskom ljetovalištu Bodrum zbog neposredne opasnosti od požara, izvijestili su turski mediji, a prenosi Tanjug.

Nastavak na Nezavisne Novine...

ŠEST MRTVIH U POŽARIMA U TURSKOJ: Vatrena stihija guta sve pred sobom, hiljade evakuisano, neman stigla do Kipra! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 11:07

Požar se iz Antalije proširio sve do Kipra..Broj poginulih u požarima u Turskoj, sinoć je porastao na šest, nakon što su dva vatrogasca poginula u pokušajima da obuzdaju požar u Manavgatu. Hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova...Kako prenosi Rojters, dim i pepeo iz požara koji besni Antalijom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.