Erdogan zapretio vojnom intervencijom zbog referenduma Kurda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan zapretio vojnom intervencijom zbog referenduma Kurda

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti.

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje "preživljavanja", preneo je AP.

On je rekao da se u Turskoj na granici prema Iraku, u ovom momentu održavaju vojne vežbe i dodao da se turska vojska ne nalazi bez razloga na granici.

"Mi možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da stignemo preko noći", naglasio je predsednik Turske.

Erdogan je rekao da će Ankara zatvoriti granicu prema severnom delu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda.

On je iračkim Kurdima zapretio da će im blokirati ključan izvoz - izvoz nafte, preneo je AFP.

Granični prelaz Habur biće zatvoren i za ulazak i za izlazak, rekao je Erdogan i istakao da je referendum nelegitiman.

"Nakon ovoga, videćemo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kada ga zatvorimo", rekao je Erdogan.

Širom iračkog Kurdistana građani se danas izjašnjavaju na referendumu o nezavisnosti tog regiona od Iraka.

Premijer Iraka naložio zaštitu ugroženih građana Kurdistana

Irački premijer Hajder al-Abadi naložio je danas bezbednosnim službama "da zaštite građane kojima se preti ili su pod prisilom" u autonomnom kurdskom regionu u kojem se održava referendum o nezavisnosti, saopštio je njegov kabinet.

Abadi je rekao da je današnje glasanje o nezavisnosti iračkih Kurda od Bagdada protivustavno i zatražio od kurdskih vlasti da ga otkažu, navodi Rojters.

Ranije danas, premijer kurdskog regiona na severu Iraka Nečirvan Barzani izjavio je da referendum o nezavisnosti Kurdistana koji je u toku ne znači "prekrajanje granica" i neće rezultirati momentalnim otcepljenjem.

Barzani je, na konferenciji za novinare u Erbilu - glavnom gradu Kurdistana - istakao da, čak i ako rezultat današnjeg glasanja bude pozitivan, taj region će mirnim putem rešiti svoje sporove sa Bagdadom, preneo je AP.

Glasanje se održava širom kurdskog regiona u Iraku i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i Kurdi, uključujući grad bogat naftom, Kirkuk.

Referendum o nezavisnosti iračkih Kurda, iako nije obavezujući, doveo je do porasta tenzija sa Bagdadom i regionalnim silama, dok su se SAD snažno suprotstavile tom potezu, upozorivši da bi to moglo da skrene pažnju sa borbe protiv Islamske države.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.