Erdogan doputovao u posetu Srbiji

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan doputovao u posetu Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u dvodnevnoj je poseti Srbiji tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Erdogana su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U Srbiju s predsednikom Turske dolazi i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Očekuje se potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje, kao i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Različiti pogledi nisu prepreke u saradnji

Erdogan je, uoči posete, u intervjuu “Politici” rekao da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

"Nema sumnje da je saradnja neizbežna zbog geopolitičkog položaja dve zemlje. Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu. Stoga je za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti", rekao je Erdogan.

On je ocenio da Srbija i Turska imaju različite poglede, ali da na njih nikada ne gledaju kao na prepreke u saradnji.

Erdogan je ocenio da je "region Sandžak" i dalje "most prijateljstva" između Srbije i Turske.

On je rekao da zemlje pre svega rade na produbljivanju ekonomske sadnje, da Turska pomno prati ekonomske reforme u Srbiji i da se trudi da pruži podršku Srbiji u njenoj inicijativi ekonomskog razvoja.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Ispred Palate Srbije danas u 11 sati biće svečani doček turskom predsedniku posle koje razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U Palati Srbija sastaće se delegacija dve države, posle čega će biti potpisani međudržavni sporazumi i konferencija za novinare Vučića i Erdogana.

Dvojica predsednika obratiće se potom učesnicima Poslovnog foruma Srbija-Turska. Erdgoan bi trebalo da razgovara i s predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Drugog dana posete, Erdogan će posetiti Novi Pazar koji je ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.