Erdogan tužio lidera opozicione partije zbog karikature

Izvor: Beta, 18.Jul.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan tužio lidera opozicione partije zbog karikature

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je danas tužbu protiv lidera opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kiličdaroglua i još 72 poslanika te stranke zbog karikature koju su objavili na Tviteru.Vrhovni državni tužilac u Ankari saopštio je da je protiv Kiličdaroglua pokrenuta istraga i da može biti optužen za uvredu predsednika, prenosi Anadolija.Na karikaturi pod naslovom "Carstvo Tajipa" (aluzija na životinjsko carstvo) predstavljeno je više životinja sa Erdoganovim likom.Na sastanku CHP ove nedelje, Kiličdaroglu je najavio da će objaviti tu karikaturu i pozvao poslanike iz njegove partije da urade isto, u znak podrške studentima Bliskoistočnog tehničkog univerziteta u Ankari, koji su karikaturu na plakatu proneli tokom diplomske ceremonije 6. jula. Tada je zbog karikature privedeno više studenata."Pogledajte gde smo sada posle 13 godina. Pogledajte koliko smo otišli unazad u demokratiji. Danas molim sve kolege, danas ću na Tviteru objaviti ovu karikaturu. Neka je objave i sve moje kolege poslanici", rekao je Kiličdaroglu, a prenosi portal lista Džumhurijet.Karikatura je prvi put objavljena u satiričom časopisu Pingvin (Penguen) 2006. godine. Erdogan je tužio časopis, ali je sud doneo oslobadjajuću presudu, pozivajući se na pravo slobode govora.Za uvredu predsednika u Turskoj predvidjena je zatvorska kazna do četiri godine.
Pogledaj vesti o: Turska,   Twiter

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan tužio lidera opozicione partije zbog karikature

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2018

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je danas tužbu protiv lidera opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kiličdaroglua i još 72 poslanika te stranke zbog karikature koju su objavili na Tviteru...Vrhovni državni tužilac u Ankari saopštio je da je protiv Kiličdaroglua pokrenuta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.