Erdogan ponovo preti Evropi da će otvoriti vrata migrantima

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan ponovo preti Evropi da će otvoriti vrata migrantima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je zapretio evropskim državama da će otvoriti granice i pustiti sirijske izbeglice da krenu ka Evropi. Turska će iskoristiti svoje pravo da uništi kurdske borce, pripadnike Jedinice za narodnu zaštitu, ako se ne povuku iz "zone bezbednosti" na severu Sirije, kako je predviđeno sporazumom, poručio je turski predsednik. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Kada kažem da ću da otvorim vrata, oni prosto pobesne. Ne brinite, doći će vreme kada ćemo otvoriti ta vrata. Hajde, vi brinite o stotinama hiljada migranata", rekao je Erdogan na kanalu NTV.

Dodao je da se u Turskoj nalaze četiri miliona izbeglica.
"Ako neko smatra da je turska humanitarna politika slaba, brzo ćemo uzvratiti gvozdenom pesnicom", istakao je Erdogan, prenosi Tas.
Turska je 9. oktobra pokrenula ofanzivu na severu Sirije sa ciljem, kako je navedeno, da se u tom području uspostavi bezbednosna zona u koju bi se vratile sirijske izbeglice iz Turske.
Poslanici Evropskog parlamenta oštro su danas osudili unilateralnu tursku vojnu intervenciju na severoistoku Sirije i pozvali Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije.
U rezoluciji koja je danas usvojena, poslanici su pozvali Evropski savet da uvede niz ciljanih sankcija i zabranu izdavanja viza turskim zvaničnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava, kao i da razmotri usvajanje ciljanih ekonomskih mera protiv Turske.
Poslanici Evropskog parlamenta, takođe, predlažu da se suspenduju trgovinske preferencije u sporazumu o poljoprivrednim proizvodima i kao krajnje sredstvo suspenduje carinska unija EU-Turska.
Ako se Kurdi ne povuku, uništićemo ih
Turska će iskoristiti svoje pravo da uništi kurdske borce, pripadnike Jedinice za narodnu zaštitu, ako se ne povuku iz "zone bezbednosti" na severu Sirije, kako je predviđeno sporazumom, poručio je Erdogan.  
Nešto ranije, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Tursku da je pokrenula ofanzivu na tri sela na severoistoku Sirije, uprkos dogovoru o prekidu vatre.
Međutim Rusija saopštava da se sporazum sprovodi bez problema.
Ukoliko se Jedinice za narodnu zaštitu ne povuku iz oblasti duž turske granice  Erdogan je rekao da će Turska ispuniti planove ofanzive.
Turski predsednik je kritikovao svetske lidere koji su se sastali sa komandantima Jedinica za narodnu zaštitu, ocenjujući da takvi potezi ugrožavaju borbu protiv terorizma, preneo je Rojters.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ERDOGAN: Ako se Kurdi ne povuku, uništićemo ih!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2019

Turska će iskoristiti svoje pravo da uništi kurdske borce, pripadnike Jedinice za narodnu zaštitu, ako se ne povuku iz "zone bezbednosti' na severu Sirije, kako je predviđeno sporazumom, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.