Erdogan: Turska je spremna za vojnu operaciju na sirijskoj granici

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Turska je spremna za vojnu operaciju na sirijskoj granici

Erdogan je nakon upozorenja da će preduzeti jednostrane korake ako SAD ne uspostavi "sigurnosnu zonu" u Sirije rekao da je Turska spremna za vojnu operaciju.

"Turska je spremna delovati na južnoj granici sa Sirijom", rekao je Erdogan, prenosi Index.hr.

"Završene su naše pripreme duž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granica", rekao je novinarima u Istanbulu pre odlaska na sednicu Generalne skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započeli su zajednička kopnena i vazdušna patroliranja duž dela granice, ali Ankara tvrdi da Vađington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice.

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi ih ukloniti s granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima.

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

"Nemamo želju da se suočimo sa SAD-om, ali ne možemo dopustiti zanemarivanje podrške koju SAD daje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Njegovi komentari o pripremama na granici usledili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli lekari kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

"Pripremamo se već duže vreme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom", otkrio je izvor.

Turska vojska je već dvaput upala u severnu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan: Turska je spremna da deluje na sirijskoj granici

Izvor: Blic, 21.Sep.2019

Turska je spremna da deluje na svojoj južnoj granici sa Sirijom, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon upozorenja da bi njegova zemlja mogla da preduzme jednostrane korake ako SAD ne uspostave ovog meseca "bezbednu zonu" na severoistoku Sirije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.