Erdogan: Turska će početi koristiti S-400 na proleće

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Turska će početi koristiti S-400 na proleće

Turska namerava početi koristiti ruske "Trijumfe" na proleće, izjavio je predsednik Redžep Taip Erdogan. "U aprilu 2020. u potpunosti ćemo dovesti S-400 u aktivnu fazu. Još jednom naglašavam da Turska neće napustiti svoje projekte nacionalne bezbednosti pod bilo kojom pretnjom", rekao je Erdogan. Ranije je američki senator Lindzi Grejem napomenuo da je zatražio od turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da ne stavlja na dežurstvo ruske PVO sisteme, te da se u tom slučaju Sjedinjene Američke Države neće služiti sankcijama. Erdogan je pozvao Vašington na uravnotežen dijalog.
Isporuke ruskih PVO sistema Turskoj počele su 15. jula. Nakon toga, Erdogan je S-400 nazvao najmoćnijim sistemom odbrane na svetu. Ugovor vredan 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Ankara će platiti deo transakcije, a deo će pokriti ruski kredit. Turska je postala treća zemlja nakon Belorusije i Kine koju je Moskva snabdela ovim sistemima. Uskoro bi im se Indija trebala pridružiti.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.