Erdogan: Napad na Kurde podržao PUTIN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2018, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Napad na Kurde podržao PUTIN!

Turska vojska gađala kurdske snage stotinama kilometara daleko od Afrina

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Ankara s Rusijom ima dogovor u vezi sa svojim vojnim operacijama "Maslinova grančica" na severozapadu Sirije.

Pročitajte i:

Erdogan je dodao će Turska u operaciji "Maslinova grančica" preuzeti kontrolu nad sirijskom provincijom Afrin kao što je to >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već učinila sa sirijkim gradovima Džarabulusom, Al-Raiem i Al-Babom.

- Odlučni smo da rešimo pitanje Afrina. Nećemo uzmaći. Razgovarao sam o tome sa našim ruskim prijateljima. Imamo dogovor - rekao je Erdogan tokom sastanka koji je prenosila turska televizija.

Erdogan je dodao da je Ankara o toj operaciji razgovarala i sa drugim silama - uključujući i SAD.

- U neke stvari Amerikance nismo mogli da uverimo – rekao je turski predsednik ali nije izneo više detalja o tome.

Turska "nema nameru da bilo šta okupira" već je njen jedini cilj u Siriji da "osvoji srca".

Erdogan nije mogao da odredi precizan rok trajanja akcije i dodao da će vojna operacija biti završena kad njen cilj bude postignut.

- Koliko ste vi bili u Avganistanu? Da li je završeno u Iraku. U takvim ratovima nema matematike. Kako se usuđujete da nas to pitate - rekao je turski predsednik podsećajući na američko vojno prisustvo u tim zemljama.

Turska vojska danas je gađala kurdske snage i u istočnoj Siriji - stotinama kilometara daleko od enklave Afrin, prenela je kurdska novinska agencija Havar. Agencija je prenela i da su kurdski borci uzvratili prekograničnu vatru u provinciji Hasakeh, pretežno kurdskom području na granici s Irakom.

Turska je u subotu pokrenula Operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana.

Turske kopnene trupe u nedelju su ušle u provinciju Afrin.

Inače, tursko-kurdski sukob je etnički sukob između Turaka i Kurda koji traje od završetka Prvog svetskog rata. Kurdi se bore za otcepljenje od Turske i stvaranje svoje države Kurdistan.

Od početka oružanih sukoba između Turske i Radničke partije Kurdistana 1984. poginulo je više desetina hiljada ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.