Erdogan DOLIVA ULJE NA VATRU: Posle kupovine S-400 turski predsednik sprema NOVI ŠAMAR Americi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan DOLIVA ULJE NA VATRU: Posle kupovine S-400 turski predsednik sprema NOVI ŠAMAR Americi

Erdogan je rekao da ga "za nekoliko dana" očekuje razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dolio je ulje na vatru u vezi glasina da će Ankara kupiti ruske avione Su-57 ako SAD ostanu pri odluci da izbace Tursku iz programa razvoja aviona F-35.

Erdogan je bio u poseti Moskvi ove nedelje, u društvu svog domaćina Vladimira Putina, kada je prisustvovao avio sajmu "MAKS 2019".

Putin je svom kolegi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokazao avione Su-35 i Su-57, a Erdoganu je najviše pažnje privukao Suhoj Su-57, avion pete generacije osmišljen kao ruski odgovor na F-35.

Kamera je zabeležila deo razgovora dvojice predsednika. Erdogan je pitao Putina da li je spreman za letenje i da li je na prodaju, a Putin je potvrdno odgovorio na oba.

Na povratku u Ankaru, novinari su pitali Erdogana ga da li je Turska zainteresovana za ruske avione.

- Što da ne? Nismo došli ovde nizašta - bio je njegov odgovor, koji je podstakao mnogobrojne naslove u medijima u Turskoj.

Erdogan je dodao da ga "za nekoliko dana" očekuje razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kada bi trebalo da čuje i konačnu odluku Vašingtona u vezi sa programa F-35.

Kako je najavio, odluka Turske biće u skladu odlukom SAD. Erdogan je dodao da "Turska nije samo kupac F-35, već i proizvođač".

Ankara je u više navrata rekla da će avione potražiti na nekom drugom mestu ako SAD zabrani učešće u programu F-35. Pretnje SAD usledile su nakon prvih isporuka sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 iz Rusije. Pentagon insistira da F-35 nije kompatibilan sa S-400 i da bi zajednički rad dva sistema mogao Moskvi da otkrije "stelt" tehnologiju F-35.

Inače, na avio-sajmu "MAKS 2019" prvi put je javnosti prikazana izvozna varijanta Su-57. Ruska vojska počela je sa prvim modelima serijske proizvodnje početkom ove godine.

BONUS VIDEO: SMRTONOSNE "MUNJE": Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice, a za neke ćete sada PRVI PUT DA ČUJETE (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Moskva i Ankara pregovaraju o isporuci aviona Su-57

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2019

Moskva i Ankara pregovaraju o isporuci ruskih aviona Su-57, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan. "Pregovori su u toku i oni će se nastaviti. Nakon sajma `MAKS 2019`, predstavnici naših ministarstava koji tamo rade ostaju u Rusiji. Mi ćemo delovati tako što ćemo na sto staviti naše...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.