Erdogan 22. oktobra razgovara s Putinom u Rusiji oko turske ofanzive u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan 22. oktobra razgovara s Putinom u Rusiji oko turske ofanzive u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Rusiju 22. oktobra na razgovore oko turske vojne ofanzive protiv Kurda na severoistoku Sirije, saopštio je njegov kabinet.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Erdogana na sastanak u Sočiju u jučerašnjem telefonskom razgovoru, dok brojne zemlje pozivaju Tursku da okonča operaciju "Izvor >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mira" u Siriji.

Turska je započela ofanzivu pošto su se SAD, saveznici kurdskih boraca, povukle iz severoistočne Sirije. Tražeći novog zaštitnika posle povlačenja SAD, kurdske vlasti na severu Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsednika Bašara Asada, čije su snage u nedelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.

Prazninu nastalu povlačenjem Amerikanaca juče je počela da popunjava Rusija, razmeštajući vojnike kako bi sprečila sukob snaga sirijske vlade i vojske Turske.

Turska je počela operaciju 9. oktobra da bi stvorila bezbednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i pretnjom po nacionalnu bezbednost.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NE BUDI OPASAN MOMAK, PAMTIĆETE KAO ĐAVOLA" Evo šta je Tramp pisao Erdoganu na dan kada je počela turska ofanziva u Siriji

Izvor: Blic, 17.Okt.2019

Američki predsednik Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.

Nastavak na Blic...

Lavrov i Zarif spremni da pomognu u razgovorima o Siriji

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 00:10

Moskva -- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov iranski kolega Mohamad Džavad Zarif razgovarali su o situaciji na severoistoku Sirije...U tom delu Sirije je u toku turska invazija, a Lavrov i Zarif su izrazili spremnost da pomognu da se ona reši razgovorima, saopštilo je danas rusko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.