Egipatska policija uhapsila četvoro zaposlenih turske agencije u Kairu

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatska policija uhapsila četvoro zaposlenih turske agencije u Kairu

Turska državna novinska agencija Anadolija saopštila je da je egipatska policija upala u njene prostorije u Kairu i uhapsila četvoro zaposlenih.

Anadolija je navela da nema informacije o tome gde su posle sinoćne racije odvedeni uhapšeni medju kojima je jedan državljanin Turske, zadužen za finansije i za upravljanje kairskim dopisništvom.

Bezbednosne snage Egipta isključile su kamere i internet u prostorijama Anadolije i pretresale objekat tokom noći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navela je agencija.

Anadolija je dodala da su zaplenjeni pasoši zaposlenih, mobilni telefoni i kompjuteri i da njenom advokatu nije dato nikakvo objašnjenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je upad policije i zatražilo momentalno puštanje zaposlenih na slobodu. U znak protesta najviši predstavnik Egipta u Turskoj pozvan je na razgovor.

U saopštenju turskog ministarstva za upad policije krive se i zapadne zemlje koje se optužuju da zanemaruju kršenja ljudskih prava u Egiptu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je da je izvelo raciju u sklopu "napora na razotkrivanju zavera terorističkog Muslimanskog bratstva i zemalja koje ga podržavaju", što se odnosi na Tursku.

Islamistička Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dugo je podržavala pokret Muslimansko bratstvo koji je sada zabranjen u Egiptu. Turska i Egipat su imali bliske veze tokom jednogodišnjeg mandata zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.