ERDOGAN UPUTIO JASNE ZAHTEVE FINSKOJ I ŠVEDSKOJ: Bacio Skandinavce na nove muke, evo šta će morati da učine

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2022, 17:27

ERDOGAN UPUTIO JASNE ZAHTEVE FINSKOJ I ŠVEDSKOJ: Bacio Skandinavce na nove muke, evo šta će morati da učine

Turski lider ne odstupa ni za pedalj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa premijerom Švedske Magdalenom Anderson o nameri Stokholma da postane deo NATO. On je tom prilikom ukazao da je neophodno da Švedska prekine podršku terorističkim organizacijama i da ukine ograničenja koje je Švedska uvela protiv Turske u domenu odbrane.

- Erdogan je rekao premijeru Švedske da Stokholm mora da prekine političku, finansijsku i vojnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << terorističkim organizacijama. Rekao je i da ograničenja koje je Stokholm uveo Ankari u sferi odbrambene industrije moraju da budu ukinuta - saopštila je kancelarija turskog lidera.

Finska i Švedska su podnele zahtev za prijem u Alijansu ali je Turska to blokirala zbog stavova tih zemalja prema kurdskom problemu. Švedski ministar spoljnih poslova An Linde naglasila je ranije da je Švedska među prvima, još 1984. godine, uvrstila Radničku partiju Kurdistana u spisak terorističkih organizacija.

Usledio je i razgovor sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom. Niniste je Erdoganu rekao da će Helsinki preuzeti na sebe obaveze po pitanju bezbednosti saveznika u NATO.

Erdogan je s druge strahe ukazao da je ignorisanje terorističkih organizacija koje predstavljaju pretnju po saveznike u suprotnosti sa duhom prijateljstva i savezništva. U međuvremenu se oglasio i predsednik finskog parlamenta Mati Vanhanen koji je rekao da zemlja ne može da menja svoje pravne norme zbog Turske i da izručuje "nevine ljude". Vanhanen je dodao da nema sumnje da će Finska ući u NATO.

Turski lider je nedavno izjavio da su skandinavske zemlje rasadnik terorizma, da imaju običaj da se "gostoljubivo odnose" prema teroristima, da ih puštaju u parlament i da zbog toga Turska za sada ne možemo pozitivno da gledamo na njihove namere da uđu u NATO.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.