Državni savet Turske doneo odluku da se Aja Sofija može koristiti kao džamija

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2020, 15:23

Državni savet Turske doneo odluku da se Aja Sofija može koristiti kao džamija

Državni savet Turske poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, prenela je televizija Si-En-En Turk. "Državni savet je poništio odluku iz 1934. godine da se Aja Sofija pretvori u muzej", prenosi kanal, napominjući da se Aja Sofija sada može koristiti kao džamija, prenose RIA Novosti. Turski predsednik Redžep Taip Erdogan ranije je izjavio da čeka odluku Državnog saveta o mogućnosti promene statusa Aja Sofije, odnosno njenog pretvaranja iz muzeja u džamiju, te da će delovati u skladu sa tom odlukom. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ranije je izjavio da njegova zemlja ima pravo da promeni njen status, pretvarajući je u džamiju, ne vodeći računa o stavovima drugih država. Aja Sofiju je podigao hrišćanski car Justinijan 27. decembra 537. godine. Crkva je najveći hram u hrišćanskom svetu već više od hiljadu godina. Nakon što su Osmanlije zauzele Carigrad i padom Vizantijskog carstva 1453. godine, crkva je pretvorena u džamiju, ali od 1934. godine crkva je uredbom osnivača moderne turske države, Kemala Ataturka, postala muzej i uvrštena je na UNESKO-vu listu svetske baštine.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

AJA SOFIJA I ZVANIČNO POSTAJE DŽAMIJA: Erdogan ostvario svoje osmanlijske zamisli

Izvor: Kurir, 10.Jul.2020

Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.