Državne i vojne počasti ustanicima Boja na Ivankovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne i vojne počasti ustanicima Boja na Ivankovcu

Na Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu", danas će uz državne i vojne počasti biti obeležena 214. godišnjica Boja na Ivankovcu, kada su Karađorđevi ustanici, na čelu s vojvodom Milenkom Stojkovićem, naneli prvi poraz regularnoj turskoj carevoj vojsci koju je predvodio Hafis- paša.

Reč je o centralnoj državnoj manifestaciji koju, tradicionalno, organizuju Vlada i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstvo za rad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Skupština opštine (SO) Ćuprija.

Državnu ceremoniju predvodiće Ministarstvo za rad, čiji će predstavnik, na spomenik Milenku Stojkoviću, radu vajara Milorada Mitrovića, na mestu bitke, položiti lovorov venac, saopštio je danas Kabinet predsednika opštine Ćuprija.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državna ceremonije počeće u 11 sati.

Boj na Ivankovcu, 18. avgusta 1805. godine, istoričari ocenjuju kao "najznačajniju i najveću pobedu Karađorđevih ustanika u čitavom periodu Prvog srpskog ustanka", za koju ističu i da je, "istovremeno, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije".

Uspeh srpskih ustanika bio je potpun, Turci su za sobom ostavili bogat ratni plen a sam Hafis-paša je preminuo od posledica ranjavanja, ističu hroničari i podsećaju da je Boj na Ivankovcu "bio prvi otvoreni sukob ustanika s turskom carevom vojskom".

"Pobeda je imala veliki moralni odjek u celom pašaluku i ojačala samopouzdanje ustanika i doprinela uspesima u borbama za oslobođenje od turske vlasti", ocenjuju hroničari.

Turska "pohodna vojska" brojala je tada "više od 20.000 vojnika, a Srbi su na Ivankovcu isturili 2.500 ustanika, kasnije, treći dan, im se pridružio Karađorđe s 5.000 ustanika".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.