Direktorka Amnestija u Turskoj na saslušanju kod tužioca

Izvor: Blic, 18.Jul.2017, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka Amnestija u Turskoj na saslušanju kod tužioca

Grupa od deset aktivista za ljudska prava među kojima i direktorka Amnesti internešenala u Turskoj juče je pozvana na razgovor s tužiocem u sudu u Istanbulu s mogućnošću podizanja optužnice, saopštila je ta nevladina organizacija.

Osmoro aktivista za ljudska prava, među kojima i direktorka Amnestija za Tursku Idil Eser uhapšeni su početkom jula tokom radionice za obuku na ostrvu Bujukada, povezane s Istanbulom. Jedan Šveđanin i jedan Nemac, koji su bili predavači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takođe su tada privedeni i određen im je pritvor.

Turske vlasti sumnjaju da oni pripadaju "terorističkoj oružanoj organizaciji". Njih 10 juče je izašlo pred tužioca prvi put od pritvaranja.

Izraz "teroristička organizacija" najčešće se za turske vlasti odnosi na pristalice propovednika Fetulaha Gulena optuženog da je podstakao neuspeli puč od 15. jula 2016. godine ili na kurdske separatiste iz grupe PKK.

Istraživač Amnestija, specijalista za Tursku Endru Gardner rekao je ispred suda da je moguće ili da oni konačno budu oslobođeni ili da im bude određen pritvor do suđenja.

"To je test za tursko pravosuđe. Turska će biti osramoćena pred očima sveta ako ti aktivisti budu stavljeni u zatvor zato što su branili ljudska prava", rekao je on.

Oni su uhapšeni u kontekstu masovnih čistki u zemlji posle propalog državnog udara. Uhapšeno je više od 50.000 ljudi, među kojima su i protivnici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, članovi nevladinih organizacija i novinari.

Savet Evrope čiji je Turska član, ranije je tražio da se uhapšeni aktivisti odmah oslobode.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.