Izvor: MozzartSport.com, 29.Nov.2020, 19:13

Danska senzacija odrubila glavu i Češkoj, Lundberg 38 poena! Francuska se revanširala Nemačkoj bez kamate, Turska jedva sa Holandijom

Trikolori na pragu overavanja karte za Evrobasket, čudo iz Skandinavije sve bliže prvom učešću na kontinentalnom takmičenju još od 1955. godine...

Francuska košarkaška javnost ne mora da brine, Trikolori su praktično na pobedu do osiguranog mesta na Evrobasketu! Selekcija Vensana Kolea revanširala se Nemačkoj za poraz u prvom kolu i slavila sa 86:74 (25:22, 17:19, 19:18, 25:15), mada nije uspela da nadoknadi 14 poena minusa iz tog prvog susreta.

Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << bilo lako Francuskoj ni da se izbori s Nemačkom ovog popodneva, ali kada je bilo najteže domaćin je pokazao svoje najbolje lice. Posle dosta neizvesnosti i rezultatske klackalice u uvodne tri četvrtine, Francuska je eksplodirala u oba smera u završnih deset minuta i završila ih sa 25:15, što je na kraju napravilo ključnu prednost.

Posle 61:61 koje je doneo Andreas Obst na startu poslednje četvrtine Francuska je ser utakmicu prelomila serijom 14:4 kojom je otišla na prvu dvocifrenu prednost još od prve četvrtine, posle čega gosti više nisu imali snage da se vrate i bore za pobedu. Sve je počelo uz nekoliko dobrih minijatura tandema Butsijel – Albisi, koji je praktično nanizao tri uspešna napada za seriju 7:0, da bi Jakuba Utara tačno na polovini deonice postigao trojku za 75:65 posle koje je Francuska uhvatila zalet da završi susret mnogo lakše i jednostavnije.

Describe @yakubaouattara's highlights reel with an emoji ????@FRABasketball ???????? remain perfect in the #EuroBasket Qualifiers! pic.twitter.com/k40AVPn8F9

Upravo je Utara bio najefikasniji igrač susreta sa 24 poena (9/16 iz igre, 2/6 za tri), dok je odmah iza njega bio Matijas Lesor sa 17 poena i perfektnih 7/7 za dva, ali i 3/8 sa linije slobodnih bacanja. Zanimljivo, Francuska je danas promašila čak deset pokušaja sa linije penala (13/23). Dvocifren je bio još Albisi sa 13 poena, ali i sedam asistencija, dok je Amat Mbaje skupio osam poena, pet skokova i dva završna dodavanja. Kod Nemačke najefikasniji bio je Obst sa 16 poena i po tri skoka i asistencije. Karim Jalou je imao 13 poena i pet uhvaćenih lopti, dok su po poen manje dali dodali Ismael Akpinar i Robin Bencing.

Ako je pobeda Francuske bila apsolutno očekivana, šta reći za senzaciju iz Danske?! Samo dva dana posle skidanja skalpa velike Litvanije, Danska je izrežirala još jednu spektakularnu pobedu i to nad Češkom s minimalnih 91:90 (29:21, 22:27, 19:23, 21:19).

S koliko je mirnoće i iskustva Danska odigrala završnih sedam-osam minuta utakmice, gde je sve vreme kontrolisala vođstvo i nije dopuštala gostima da okrenu rezultat, iako je nekoliko puta razlika iznosila samo jedan poen. Verovatno ključni momenat bio je kod rezultata 80:79 za Dansku, kada je heroj trijumfa nad Litvanijom Gabrijel Lundberg postigao trojku kojom je odbio prvi nalet gostiju i dao krila saigračima da izdrže do poslednjeg zvuka sirene...

Kakvih su tek završnih 35 sekundi odigrali Danska i Češka posle trojke Jaromira Bohačika za 91:90. Promašaji su se ređali na obe strane, a samo je sreća spasila domaćina da Martin Peterka u poslednjoj sekundi utakmice ne pogodi šut sa distance za pobedu... Danska je sada jako blizu prvom plasmanu na kontinentalno prvenstvo još od Evropskog prvenstva u Budimpešti 1955. godine, ali da bi se to dogodilo simpatična ekipa iz Skandinavije mora da napravi još jedno čudo u februaru...

Lundberg je ponovo zablistao u pobedi Danske sa čak 38 poena (9/16 iz igre) i čak sedam pogođenih trojki iz devet pokušaja! Imao je još pet asistencija, po tri skoka i izgubljene lopte, te jednu krađu za indeks korisnosti 36. Dvocifreni kod domaćina bili su još Jonas Zohore sa dabl-dablom od 19 poena i 10 skokova, te Filip Herc sa 11 poena. Na drugoj strani Peterka je ubacio 24 poena (9/16 iz igre, 4/10 za tri), te osam skokova, Bohačik je dopisao 17, a Tomaš Vijoral 16 poena i sedam asistencija.

Turska je posle tri uzastopna poraza uspeo da se izvuče prvenac u Istanbulu i to protiv Holandije sa 73:71 (24:14, 17:23, 14:18, 18:16).

Domaćin “balona“ u Istanbulu savršeno je otvorio utakmicu i završio je sa 24:14 u rukama, da bi u naredna dva perioda Holandija bila znatno bolja i anulirala zaostatak da bi se u poslednji deo ušlo kod rezultata 55:55. Bilo je napeto, bilo je neizvesno, Holandija je neprestano vrebala šansu da dokrajči nekadašnjeg finalistu Evrobasketa i Mundobasketa, ali ne i da zada verovatno najteži udarac favorizovanom rivalu.

"Thank you for making me feel welcome!"

???? @ShaneLarkin_3 after dropping 23 PTS & dishing 9 AST in @TBF ????????'s win!#EuroBasket pic.twitter.com/3qhRIYapQH

Šejn Larkin je bio zvezda vodilja pobedničkog tima sa 23 poena (8/16 iz igre, 5/10 za tri) i devet asistencija, a jedino je još njegov saigrač iz Efesa Sertač Šanli bio dvocifren sa 13 poena. Kod Holandije Šarlon Klof je ubacio 17 poena uz osam skokova, dok je Janik Franke dodao 14 poena.

???????? @CharlonONEKloof too smooth with it ????@Basketball_NED | #EuroBasket pic.twitter.com/flhh0En8sS

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – 4. kolo

Nedelja:

Grupa C

Danska – Češka 91:90

/Lundberg 38 – Peterka 24/

18:30: Belgija – Litvanija

Grupa D

Holandija – Turska 71:73

/Klof 17 – Larkin 23/

18.00: Švedska - Hrvatska

Grupa G

Francuska – Nemačka 86:74

/Utara 24 – Obst 16/

18.00: Velika Britanija – Crna Gora

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.