Čavušoglu: Turska nije isključena iz programa proizvodnje F-35

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Turska nije isključena iz programa proizvodnje F-35

Ankara -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska još nije zvanično isključena iz programa sa SAD za proizvodnju borbenih aviona F-35.

Prošlog meseca zvanični Vašington je objavio da SAD suspenduju Tursku iz programa proizvodnje F-35, nakon što je Ankara kupila i počela da prihvata isporuku ruskog sistema protivraketne odbrane S-400.

Prvi delovi ruskog sistema protivvazdušne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane S-400 već su stigli u Tursku.

"Ne postoje informacije o zvaničnom isključenju Turske iz programa", rekao je Čavušoglu.

On smatra da Turska i Rusija mogu razrešiti ovaj problem.

Prema njegovim rečima, obe zemlje treba da preduzmu korake ka rešenju, jer se odnosi nepotrebno zatežu, a to nikome ne ide u korist.

Nedavno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na skupu svoje stranke izjavio da će se, ukoliko SAD onemoguće Turskoj kupovinu F-35, oni okrenuti na drugu stranu, odnosno da će nabaviti borbene avione drugih proizvođača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.