Izvor: RTS, 28.Nov.2020, 13:00

Brnabić: Gradeći auto-puteve gradimo jaču Srbiju

Premijerka Ana Brnabić koja je obišla sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem radove na deonici Kuzmin-Sremska Rača, u okviru zgradnje auto-puta Beograd-Sarajevoda gradeći auto-puteve, gradimo jaču Srbiju.
Ana Brnabić je kazala da je izvođač, turska firma "Tašjapi", obećala da će radovi na autoputu Kuzmin - Sremska Rača biti završeni do kraja 2022. godine.

Kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će novi most na Savi u okviru tog auto-puta biti gotov do oktobra 2022.
"Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo da nastaivmo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa Srbija 2025", naglasila je Brnabićeva.
Ističe da je obećala građanima da će 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.
"Gradnja autoputa Kuzmin-Sremska Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025", navela je premijerka i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra.
"Gradimo jaču Srbiju"Kaže da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.
"Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija", naglasila je Brnabićeva.
Rekla je da živimo u teškom vremenu zbog kovida 19, ali da je uverena da ćemo izaći još jači iz 2020. i da ćemo ići napred u narednim godinama.
Brnabićeva i Momirović su prvo posetili gradilišni kamp turskog izvođača "Tašjapi" kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.
Auto-put Beograd-Sarajevo jedan od najvećih projekata u regionuUkupna dužina mosta je 1.310 metara.
Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.
Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.
Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 miliona evra.
Radi se projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 miliona evra.
Takođe, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.
Auto-put Beograd-Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granicne prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.
Srbija posvećena regionalnom povezivanju Premijerka Ana Brnbić izjavila je da je Srbija posvećena regionalnom i infrastrukturnom povezivanju jer samo jak, stabilan, dobro povezan region znači bolji kvalitet života za sve građane regiona a samim tim i jaču i stabilniju Srbiju.
"Nemamo dileme u vezi sa regionalnim infrastrukturnim povezivanjem, što je deo Berlinskog procesa. Mi smo tome posvećeni", rekla je Brnabićeva posle obilaska radova na deonici autoputa Kuzmin - Sremska Rača.
Dodala je da će biti uložena dodatna sredstva u infrastrukturno povezivanje regiona, ali i infrastrukturno povezivanje Srbije.
Ukupna vrednost ove deonice sa mostom preko Save je 250 miliona evra, a za drugu deonicu autoputa Beograd - Sarajevo trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija.
"Kada bude zavšena, znaćemo tačnu cenu. Procenjujemo da može da bude čak i 800 milona evra. Izuzetno je skupa jer je i dosta duža, ali je važna za republiku Srbiju, zapadnu Srbiju i regionalno povezivanje", rekla je premijerka.
U ovom trenutku radovi na prvoj deonici autoputa finansiraju turske finansijske institucije i budžet Srbije, a Brnabićeva je istakla veliki značaj partnerstva s Turskom i najavila nastavak partnerstva i na deonici Požega - Kotroman.
 
Svi smo svesni koliko investiranje u putnu privredu znači ne samo za saobraćaj nego i za podizanje cele ekonomije, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, pošto je s premijerkom obišao radove na deonici autoputa Kuzmin-Sremska Rača.
Ocenio je da auto-put Beograd-Sarajevo ne spaja samo dve države nego i naše narode. "Politika naše zemlje i predsednika Vučića da u budućnosti podignemo ekonomiju kako naše zemlje tako i celog regiona. Naša je politika jedinstva i zajedničkog napretka", rekao je ministar.
"To je hrabro obećanje koje podiže naša očekvianja u svakom pogledu i uveren sam da ćemo u budućnosti u svakom pogledu još bolje sarađivati", rekao je ministar Momirović. Naveo je da će budući koridor spojiti Beograd i Sarajevo, ali i omogućiti povezivanje na međunarodne linije, kao i da gradovi kao što su Tuzla, Banjaluka i Bijeljina budu nikad bliže.
Istakao je da su se kod ovog posla vlasti Srbije koncentrisale na rokove i dodao da se gotovo svi resursi neophodni za izvođenje radova koriste iz Srbije i da se uvozi samo ono što ne proizvodimo.
Naveo je da je prioritet da se investicioni talas iskoristi da podigne nivo domaćeg znanja, pa da naše firme izađu van okvira Srbije i da mi prodajemo nou-hau.
"Očekujemo da će u budućnosti mnogo više naših firmi ii inženjera biti angažovano i na ovom projektu kada se radovi na samoj trasi razbuktaju", rekao je Momirović. Ocenio je da nivo investicija koji je sada u Srbiji, naša zemlja nije videla decenijama. 
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Prva deonica auto-puta Beograd-Sarejevo biće gotova do kraja 2022. godine

Izvor: Danas, 28.Nov.2020

Izvođač radova na deonici Kuzmin-Sremska Rača je obećao da će ta deonica auto-puta Beograd-Sarajevo biti završena do kraja 2022. gdoine, kazala je premijerka Ana Brnabić.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.