Izvor: Radio 021, 05.Feb.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblija stara 1.200 godina pronađena kod krijumčara u Turskoj

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Dijarbakir za vreme akcije organizovane protiv krijumčara vrednim istorijskim artefaktima, saopštile su lokalne vlasti.

Trojica osumnjičenih uhapšeni su dok su pokušavali da prodaju drevnu knjigu u gradu Kajapininu, precizirano je. Vredna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom. U pritvoru je završilo šest osumnjičenih.

Region je poznat po brojnim svetim hrišćanskim mestima, a turske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vlasti već duže vreme nastoje da suzbiju pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Svake godine sprovode niz operacija protiv krijumčarenja vrednim istorijskim predmetima da bi se sprečila njihova prodaja i zaštitilo bogato kulturno nasleđe zemlje. Takve su akcije izuzetno značajne za Tursku, zemlju s oko 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza četrdesetdve civilizacije. Turski se turizam uveliko oslanja na bogato istorijsko nasleđe u nastojanju da privuče milione stranaca svake godine.

U Istanbulu se nalazi Aja Sofija koja je hiljadu godina bila hrišćanska crkva, potom pola milenijuma džamija, a danas je muzej. Turci su je nakon osvajanja Carigrada 1453. pretvorili u džamiju, a od 1935. je jedan od najposećenijih muzeja na svetu. Hrišćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 miliona ljudi.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

TURCI PRONAŠLI ZLATNU BIBLIJU: Knjiga stara 1.200 godina spasena iz ruku krijumčara (VIDEO)

Izvor: Kurir, 05.Feb.2019

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Dijarbakir za vreme akcije organizovane protiv krijumčara vrednim istorijskim artefaktima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.