BUGARI PODIGLI BURU, ALI NEĆE SRBIJI ZABITI NOŽ U LEĐA: Turski tok je KLJUČAN ZA SVE, region neće da zavisi OD AMERIKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2019, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUGARI PODIGLI BURU, ALI NEĆE SRBIJI ZABITI NOŽ U LEĐA: "Turski tok" je KLJUČAN ZA SVE, region neće da zavisi OD AMERIKE

Bugarski stručnjak nam je otkrio zašto neće biti naglih poteza po pitanju gasa.

Bugarskoj je u interesu da što pre dobije gas iz "Turskog toka" jer su 100 odsto zavisni od ruskog gasa, rekao je Mahmut Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije.

- Bitno im je kako će snabdevati svoju industriju tim energentom. Transport gasa preko Ukrajine još radi, ali dogovor o transportu ruskog gasa od 2020. kroz Ukrajinu još nije postignut. Možda bude dogovoren, ali moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da će biti manje isporuke gasa. Zato je Bugarima važno da se priključe na "Turski tok" bez obzira na razne navode u medijima poslednjih dana - smatra Bušatlija.

Kada je reč o "Turskom toku" kroz Srbiju, bugarski stručnjak za energetiku Hristo Kazandžijev, smatra da je malo verovatno da će naša zemlja i Mađarska dobiti dovoljne količine gasa tim tim cevovodom.

Bušatlija podseća da je "Turski tok" četiri puta manji po kapacitetu od "Južnog toka" i ukoliko deo gasa iz "Turskog toka" dobiju Grci, a deo će verovatno po osnovu dogovora s Rusima dobiti Italijani, s kapacitetom od 15,57 milijardi kubnih metara gasa godišnje, moguće je da, kako je ocenio, vrlo mala količina gasa iz "Turskog toka" dođe do Srbije.

- Sem Bugara i Grci imaju interes za taj gasovod. Grcima je prošli put, kad je bilo reči o Južnom toku, obećano da će dobiti gas od Amerike. SAD ne može toliko gasa da proizvede koliko je potrebno Evropi, a i kad bi proizvela veće količine, bio bi znatno skuplji od ruskog gasa - ističe Bušatlija.

SAD, kako je dodao Bušatlija, ne mogu nikome da ponude gas po povoljnoj ili povoljnijoj ceni jer nude industrijski gas!

- Kad se šalje potrošačima taj gas se šalje brodovima, pa bi onda taj industrijski gas u Evropi, kad se doveze, trebalo da se vrati u gasovito stanje, a to je skupo. Dakle, i kad bi Amerika mogla da proizvede količine gasa koje su potrebne Evropi, to bi bilo vrlo skupo - zaključuje Bušatlija.

Projekat ''Turski tok'' podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, dok je drugi krak namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope. Celokupan projekat bi trebalo da bude gotov u maju 2021. godine

Gas je vrlo popularna tema ovih dana. Osim "Turskog toka" u žiži je i gasovod Severni tok 2 jer su SAD najavile da će uvesti sankcije kompanijama angažovanim na izgradnji tog gasovoda. Nemačka vlada osudila je glasanje o predlogu zakona kojim bi SAD uvele sankcije kompanijama angažovanim u izgradnji gasovoda Severni tok 2 uz ocenu da je u energetskom pogledu suštinski važan za Nemačku.

- O evropskoj energetskoj politici odlučuje se u Evropi, ne u SAD - tvitovao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

On je rekao da se Nemačka principijelno protivi intervencijama i sankcijama koje imaju ekstrateritorijalne posledice. Bušatlija tim povodom kaže da je dovoljno što se oglasio nemački ministar spoljnih poslova i da ne bi komentarisao američki predlog zakona.

Plan za baltički gasovod od 1.200 kilometara za gas iz Rusije kritikovale su SAD i neke evropske zemlje koje tvrde da će se time povećati evropska zavisnost od Rusije kao snabdevača. Gasovod Severni tok 2 počinje u Rusiji i prolazi kroz pomorske oblasti Finske, Švedske, Danske i Nemačke gde izlazi na kopno.

Kapacitet će biti 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.