Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 15:26

Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Umesto toga, odluka odražava širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i verskog konzervativizma predsednika Erdogana, navodi “Skaj Njuz”.

Zdanje je bilo predmet spora između hrišćanstva i muslimanske vere vekovima.

Uobičajena gomila turista bila je odsutna kada je objava stigla, ali većinski turski mediji okupili su se ispred Aja Sofije.

Turski zvaničnici rekli su da otvaranje Aja Sofije za molitvu neće sprečiti turiste da posete lokaciju i uveravali su medije da će hrišćanske ikone u zdanju biti sačuvane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2020

Najviši upravni sud u Turskoj poništio je danas odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije...Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.