AMERIČKI BLUMBERG OTKRIVA: Turska prodala Ukrajini mnogo više dronova Bajraktar TB2 nego što je saopšteno

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2021, 21:34

AMERIČKI "BLUMBERG" OTKRIVA: Turska prodala Ukrajini mnogo više dronova "Bajraktar TB2" nego što je saopšteno

Zvanični predstavnici turske vlade i proizvođača bespilotnih letelica "Bajraktar Makina" odbili su da komentarišu ove navode

Ukrajina je kupila od Turske mnogo više bespilotnih letelica "Bajraktar TB2", nego što je ranije objavljeno, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore iz struktura vlasti Ankare.

Agencija tvrdi da je od 2019. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << turska strana prodala Kijevu "mnogo" bespilotnih letelica, zajedno sa raketama i kontrolnim stanicama. Kako je precizirano, radi se o nekoliko desetina letelica.

- Sada se primaju narudžbine za još najmanje 24 drona - tvrdi se u članku.

. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu "Bajraktar" u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu "Bajraktara" u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

Prema podacima od decembra prošle godine, Kijev je imao šest jurišnih bespilotnih letelica "Bajraktar TB2" i nekoliko stotina visoko preciznih raketa namenjenih za njih. Tada je saopšteno da će Ukrajina 2021. godine nabaviti još oko 15 dronova.

Kako je saopštio ranije ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, turske bespilotne letelice potrebne su Kijevu za "obuzdavanje Rusije" i zaštitu svoje teritorije.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Novi kamikaza dron Gavran 2 - Zašto je tako ubitačan?
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.